Kara Fatma’yı unutma vatandaş

Britanyalı askeri tarihçi Philip Jowett'in, Kurtuluş Savaşı'nda Ordular başlıklı çalışmasını kitap ilavesine yazmak üzere okurken, Kara Fatma'ya rast geldim. Kurtuluş Savaşı'na destek veren milis...

Britanyalı askeri tarihçi Philip Jowett'in, Kurtuluş Savaşı'nda Ordular başlıklı çalışmasını kitap ilavesine yazmak üzere okurken, Kara Fatma'ya rast geldim. Kurtuluş Savaşı'na destek veren milis güçlerini anlatırken birkaç cümleyle ondan da bahsetmişti.
Daha sonra arkadaşlarla konuştuk. Çoğu Kara Fatma'yı çıkaramadığını söyledi. Hatırlayan da dizi filmden hatırlıyordu. Bir zamanlar okulda bahsedilmişti elbette ama unutmuştu işte.
Önce Kara Fatma'dan söz edelim, sonra asıl konuya geliriz...1888'de Erzurum'da doğan Fatma Seher, subay Ahmet Bey ile evlenir. Birinci Dünya Savaşı patladığında, eşiyle birlikte savaşa katılır. Sülalesinden yanına aldığı sekiz-on kadınla birlikte Kafkas Cephesi'nde vuruşur. O arada eşi Binbaşı Ahmet Bey, Sarıkamış'ta şehit olur.
Milli Mücadele başladığında orduda görev alır. Yönettiği 300 kişiyle İnönü savaşlarında, Sakarya'da, Dumlupınar'da savaşır. Büyük Taarruz sırasında esir düşer ama kaçmayı başararak, savaşmaya devam eder. (Daha neler neler.) Bu arada iki oğlu da şehit olmuştur. 23 Nisan 1923 nüshasında New York Times ondan söz eder: Çoğu kadınlardan oluşan müfrezesiyle, biri subay, 25 Yunan askerini esir almıştır. Savaş bittiğinde üsteğmen rütbesiyle emekli olur. 1934'te Erden soyadını alır. Son yılları acıklıdır. Fatma Seher Erden 1955'te vefat eder.
Vatanım Sensin dizisinde Demet Evgar, Kara Fatma'yı canlandırdı. Ancak başrol değildi... Sevda Ferdağ 1966'daki filmde onun canlandırmıştı ama o günleri yaşayanların dahi filmi hatırladığından kuşkuluyum. Bugün dizi yapımcıları ve senaristler tarihi konu arayıp duruyorlar. Geçen günlerde Kurtuluş Savaşı hakkında okuyunca, bir kez daha fark ettim ki o dönemden dizi ve film konusu fışkırıyor.
Üstelik dönem çift taraflı da ele alınabilir. Çünkü olay ak-kara değil. Çok sayıda gri bölge var. Mesela hatıra defterleri apaçık gösteriyor: Türk-Müslüman köylerini yaktıkları, erkekleri öldürüp, kadınlara tecavüz ettikleri için birçok genç Yunan askeri vicdan azabı çekiyor...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 913 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 710 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.314 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar