Güneş tutulması altında bir izdivaç

İngiliz yazar, şair ve kuş (şahin) uzmanı Helen MacDonald, o gün yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Kalabalık bir plajdaydım. Gökyüzüne bakmakta olan insanlar, kararmayı çığlıklarla...

İngiliz yazar, şair ve kuş (şahin) uzmanı Helen MacDonald, o gün yaşadıklarını şöyle anlatıyor: "Kalabalık bir plajdaydım. Gökyüzüne bakmakta olan insanlar, kararmayı çığlıklarla, alkışlarla, ıslıklarla karşıladı. O an kalbimin yerinden oynadığını hissettim. Gözümden yaşlar geliyordu. Dizimin üstüne çöktüğümü, kendimi küçücük hissettiğimi hatırlıyorum..."
MacDonald'ın bu his patlamasını tam olarak nerede ve ne zaman yaşadığını dakikası dakikasına biliyoruz: 29 Mart 2006 Çarşamba günü 13:54'te Antalya'dadır. Lara Plajı'nda toplanan yaklaşık bin kişiyle birlikte tam güneş tutulmasını izlemektedir.
MacDonald'ın böyle bir deneyim yaşadığını, New York Times gazetesinin çıkardığı özel ilave için kaleme aldığı yazısından biliyoruz.
ABD'li doğaseverler, ilginç olaylara meraklı olanlar, astronomlar şu sıralarda hop oturuyor hop kalkıyor. Çünkü yarın (Pazartesi) ülkede tam güneş tutulması olacak. Bu nedenle birçok kişi tam tutulmanın görüleceği yerlere koşturuyor.
Amerikalılar tam tutulmayı nasıl izleyecek? O sırada neler yapacak, neler diyecekler? Olayı nasıl yorumlayacaklar? Bunu henüz bilmiyoruz.
Ancak bir dakika! Türklerin neler yaptığını ve neler dediğini az çok biliyoruz. İşte onlardan bir demet:
Giresun'da güneş tutulması törenlerle izlendi. Törenlere Atatürk ve şehitler adına saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. Bu arada imam Ali Aslan, "tutulmanın hayırlara vesile olması" dileğiyle vatandaşlara namaz kıldırdı.
Konya'da Kültür Bakanlığı Tasavvuf Müziği Topluluğu, tutulma sırasında Mevlana Müzesi'nde sema gösterisi yaptı. Çok sayıda Konyalı bu esnada çimlerin üzerinde namaz kıldı.
Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tutulmayı Antalya Manavgat'taki bir otelde izledi. Bu sırada keyifle purosunu tüttüren Koç, olayı şu espriyle yorumladı: "Madem oteller boş kaldı diyorsunuz. Bilim adamlarından rica edelim de yılda iki-üç kere güneş tutulması sağlasınlar."
Nevşehir'de ziraat mühendisi Ali Rıza İlleez (53) ile Belçikalı hemşire Gönter Chantal (45) tutulma esnasında hayatlarını birleştirdiler.
Ordulular olayı dualarla, çığlıklarla ve havaya ateş ederek izledi.





YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 913 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 711 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.314 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar