Çin işi sosyalizm

Bu hafta Çin'de Komünist Parti'nin kongresi vardı. Devlet Başkanı Xi Jinping, "üç buçuk saatlik" bir konuşma yaparak, yeni dönemde izleyecekleri "Çin karakterinde bir sosyalizmin" temel prensiplerini açıkladı....

Bu hafta Çin'de Komünist Parti'nin kongresi vardı. Devlet Başkanı Xi Jinping, "üç buçuk saatlik" bir konuşma yaparak, yeni dönemde izleyecekleri "Çin karakterinde bir sosyalizmin" temel prensiplerini açıkladı.
Neymiş bu "Çin-işi sosyalizm", diye 14 maddelik programa göz attım. İlkeler önce "insan odaklı", "insanlığın ortak geleceği", "halkın yönetime tam katılması" gibi çıkmaz ayın son çarşambası gerçekleşecek kavramlarla göz boyuyor.



Sonra sadede geliniyor: "Parti liderliğinin ülkedeki tüm işleyişte söz sahibi olması"... "Silahlı kuvvetlerde parti liderliğinin mutlak yönetiminin korunması"... "Parti ekseninde titiz ve tam bir iktidar faaliyeti yürütmek".
Olayın özeti şu: Xi Beyefendi, zaten merkeziyetçi- otoriter olan sistemi, göbeğinde kendisinin yer aldığı, daha da merkeziyetçi, daha da otoriter bir yapıya götürmeye çalışıyor.

***

Yaşlılar ayakta dursun

Uzun yıllar öncesi. Hoşsohbet bir abimiz vardı. Bir gün "Ben bittim çocuklar" diye çıkageldi. Hayrola? "Az önce otobüsteydim... Çok hoş bir kız vardı. Elindeki kitaba bakılırsa üniversiteli..."
Eee? "Arada şöyle göz ucuyla bakıyorum. O da beni fark etti, gülümsedi ve... 'Amca yorulmuşsunuzdur, buyurun oturun' diyerek bana yer verdi..."
Biz tabii işin gırgırındayız. Oturdun mu bari, diye sorduk. "Oturur muyum hiç..." dedi: "Ben zaten inecektim deyip kendimi aşağıya attım. İki duraktır yürüyorum."
On iki yaşımdan beri otobüse binerim. Gençlerin yaşlılara yer vermesi hep bir mesele olmuştur. Yer vermemek için uyuyormuş gibi yapanları, hastayı oynayanları, tek satır okumadan kitaba gömülenleri gördük. Şimdi bir numaralı savunma aracı cep telefonları.
Ama artık bu müsamerelere gerek kalmadı.
İngiliz Oxford Üniversitesi'nden halk sağlığı uzmanı, "Sör" ünvanlı Dr. Muir Gray "Toplu taşıma araçlarında yaşlılara yer vermeyin" demiş: "Çünkü oturmak onlar için iyi değil. Ayakta durarak egzersiz yapmış olacaklar."
Dikkat edin: Bunları 70'i aşmış bir adam söylüyor. Bu gerçekçi anlayışın bize gelmesi 100 sene alır mı?

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 913 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 711 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.314 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar