Bu adam yüzünden çocuklar ölecek

Devletler halkın sağlık seviyesini yükseltmek için uğraşır. Bilhassa salgın hastalıklarla mücadele ederler. Modern tıbbın geliştirdiği aşılar bu yolda en büyük...

Devletler halkın sağlık seviyesini yükseltmek için uğraşır. Bilhassa salgın hastalıklarla mücadele ederler. Modern tıbbın geliştirdiği aşılar bu yolda en büyük yardımcılarıdır.
Aslında bu diyarın insanları için aşı yeni bir şey değil. Osmanlı'da henüz 1700'lü yıllarda geleneksel yöntemlerle aşı yapılıyordu. İngiltere 1840'te çocukları aşılamayı kanunla zorunlu hale getirirken, Osmanlı aynısını 1885'te çiçek aşısı için yaptı.
Bugün bizim Sağlık Bakanlığı, bebeklikten itibaren belli bir aşı takvimi uyguluyor. Bu sayede çocuklar tetanos, kızamık, kabakulak, suçiçeği, boğmaca, tüberküloz, Hepatit A ve B, çocuk felci, menenjit, zatürre gibi 13 hastalığa karşı dirençli yetişiyorlar.
Ancak Türkiye büyük bir hata yaptı. Anayasa Mahkemesi 2016'da, "Sadece çocuk felci aşısı zorunlu olabilir... Diğer aşıların yapılabilmesi için ana-babanın izni lazım... Diğerleri de zorunlu olacaksa, kanun çıkarılması gerekir" dedi. İki yıldır da o kanun çıkarılmadı.
Bu arada hastalık kadar tehlikeli bir toplumsal salgın baş gösterdi: Bazı aileler çocuklarına aşı yaptırmayı reddetmeye başladı. İnternet iletişimi sayesinde artan sayıları 2017 itibariyle 23 bine ulaşmış durumda.
23 bini küçümsemeyin. Retçi sayısı 50 bine vardığı takdirde, salgın hastalıklar binlerce çocuğu önce hastaneye, sonra mezara gönderecek. Bunu ben demiyorum; Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipler Birliği ve Sağlık Sendikası diyor.
Peki bu aşı-reddi olayı nereden çıktı? Aşı karşıtı hareket Türkiye'ye özgü değil. En güçlü olduğu yer, tıbbın gelişmesine en çok katkıda bulunan Batı ülkeleri!
Eğer "Aşı karşıtlığının bir numaralı faali kimdir" diye sorarsanız; cevap: Britanyalı doktor Andrew Wakefield... Aslında alanı mide ve bağırsak hastalıkları olan bu adam, 1998'de yazdığı bir makalede bazı aşıların, otizme ve bağırsak kanserine yol açtığını iddia etti.
Bunun üzerine tıp dünyası harekete geçerek 1957 doğumlu Wakefield'in ipliğini pazara çıkardı. Bütün bulgular uydurmaydı. Sonuçta İngiltere'...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 913 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 711 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.314 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar