Acemiler için çağdaş sanat sözlüğü

Hafta içinde fark ettim ki insanlar aslında çağdaş sanata ilişkin birçok terimi bilmiyor. İşte olaya giriş mahiyetinde mütevazı ve iğneli bir sözlük.Aktivist: Toplumsal veya siyasal bir sorunu dert edinen...

Hafta içinde fark ettim ki insanlar aslında çağdaş sanata ilişkin birçok terimi bilmiyor. İşte olaya giriş mahiyetinde mütevazı ve iğneli bir sözlük.
Aktivist: Toplumsal veya siyasal bir sorunu dert edinen sanatçı. Meseleyi her platformda dile getirir. Şu sıralar eserleri Sabancı Müzesi'nde sergilenen Ai Weiwei, Çin hükümetinin baskıcı politikalarını eleştiren bir aktivisttir.
Bienal: (Bi+Annual) İki yılda bir yapılan sanat etkinliği. Üç yılda bir yapılırsa "trienal" diyoruz. Almanya'da düzenlenen modern sanat etkinliği Documenta gibi beş yılda bir yapılan da var. Onun Frenkçesi: "Quinquennale".
Contemporary: İngilizce "çağdaş" demek. Sanat aleminde, cümlenin gelişine göre "çağdaş sanat" veya "çağdaş sanat fuarı/etkinliği" yerine de kullanılıyor. Zor telaffuz edilen bir kelime olması nedeniyle de çağdaş sanat erbabınca tercih edilir.
Çağdaş sanat: Modern sanattan sonra gelen, 1960'lardan sonra serpilmiş sanat. Kullandığı malzemeden anlatım biçimine, genellikle izleyiciyi şaşırtmayı ve düşündürmeyi amaçlar. Aklınıza gelecek her şeyi (örneğin çöpler) malzeme olarak kullanabilir.
Güncel sanat: Aktüel ve acil meselelerle ilgilenen, siyasi-ideolojik yönü ağır basan, insanları sarsıp "Uyansana" diyen sanat. En tanınmış yerli sanatçı Halil Altındere'dir.
İkonik: Hıristiyanlıkla ilgili önemli olayları anlata...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 913 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 711 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.314 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar