O tez iyi ki yazılmış

Haftanın en abuk olaylarından biri, şarkıcı Nez'in Sakın Ha adlı şarkısının klibini merkeze alarak yazılan yüksek lisans tezi hakkındaki tartışmaydı. Ahmakça t artışmalar listesine ilk 10'dan...

Haftanın en abuk olaylarından biri, şarkıcı Nez'in Sakın Ha adlı şarkısının klibini merkeze alarak yazılan yüksek lisans tezi hakkındaki tartışmaydı.
Ahmakça t artışmalar listesine ilk 10'dan girecek olan bu lakırdı salatası, hem Aziz Nesin'i, hem de "Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak"tan söz eden Uğur Mumcu'yu haklı çıkaran türdendi.
1990'ların ikinci yarısında ve 2000'li yılların başlarında TV'lerde video klip furyası vardı.
(Mirkelam, koşturup durduğu Her Gece şarkısının videosuyla bir gecede ünlü olmuştu.)
Sosyal bilimcilerin bu gerçeği incelemesi, analiz etmesi gerekiyordu. Yaptılar da... Örneğin Başak Ünal, 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müzik Anabilim Dalı'na sunduğu, Postmodern Perspektifte Müzik Videoları ve Nez'in 'Sakın Ha' Videosunun Analizi adlı tezi yazdı.
Peki, ne zaman? YÖK'ün Tez Merkezi'ne girerseniz görürsünüz: 145302 numaralı tezin kabul tarihi 2004 yılı. Yani 14 yıl öncesi...
Soru 1: Günümüzden 14 yıl önce yazılmış bir tezi, kimler, hangi amaçla bugün gündeme getiriyor?
Soru 2: Ne demek istiyorlar? Popüler kültür incelemeye tabi tutulmasın mı? Yoksa asıl hedefleri yazarı, tez danışmanını veya jüriyi mi karalamak?
Devam edelim... Cumhuriyet Gazetesi (haysiyet yoksunu dil zaptiyeleri gibi) tezden cımbızlamalar yapmış. Sadece Nez'in vidodaki danslarının tasvir edildiği bölümleri alıntılamış.
Efendim neymiş, tezde "kalçasını şöyle sallıyor" gibi laflar varmış. Olacak tabii. Klipteki görüntüleri yazar başka nasıl anlatacak? "Topları bir sağa, bir sola yuvarlıyor" mu diyecek?
Bevliye (üroloji) uzmanlarına böbreklerle, idrar yollarıyla, cinsel organlarla ilgileniyorlar diye laf edebilir misiniz? Edemezsiniz. Tam tersine, yanma olduğunda, "Aman doktor" diye kapısını aşındırırsınız.
O tıp doktoru; bu da sosyal bilim doktoru... O insanı inceliyor; bu toplumu inceliyor. Tabii ki nahoş konuları da ele almak zorundalar.
Cehaletperver bir top...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 913 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 711 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.314 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar