Eğitmeyin, utandırın

Hayattan damıtıldıgı için atalarımızdan kalma birçok önemli söz vardır. Mesela: Can çıkar, huy çıkmaz... Bir baskası: Olamayacak duaya amin demek. Bu sözleri aklıma getiren, Emniyet Genel...

Hayattan damıtıldıgı için atalarımızdan kalma birçok önemli söz vardır. Mesela:
Can çıkar, huy çıkmaz... Bir baskası: Olamayacak duaya amin demek.
Bu sözleri aklıma getiren, Emniyet Genel Müdürlügü ile Türkiye Sigortalar Birligi'nin ortaklasa gelistirdikleri proje oldu. En çok kazaya karısan 10 bin kisiyi tespit etmisler. Bu kisiler egitimden geçirilecekmis. Ayrıca ruhsal analizleri filan yapılacakmıs.
Bunun etkili olacagına, bu insanların egitimin ardından, araçları dogru biçimde süreceklerine siz inanıyor musunuz? Ben inanmıyorum. (Can çıkar, huy çıkmaz.) Çünkü sorun egitimde degil. Kadıköy egitim oranı yüksek bir ilçedir.
Ben Bagdat Caddesi'ne yakın oturuyorum.
Her gün araç kullanırken mesaj yazan insanlar görüyorum.
Bunlar hem parası, hem egitimi olan kisiler. O durumda mesaj yazmanın fevkalade yanlıs oldugunu istisnasız hepsi biliyor. Yine de yazıyorlar iste.
Bunlara durdurmaya cezalar da yetmiyor.
"Efendim niye böyle yapıyorsunuz" diyen trafik polisine, "Vaaz vermeyi bırakın da, cezamı kesin" diyenler var. Adam milyonlar kazanıyor; o ceza, çerez parası dahi degil.
Ne yapmalı? Önlemler, para cezası yerine, utandırma veya can sıkma seklinde olabilir. Basit iki örnek:

¦ Mesela zorunlu kamu hizmeti olarak, çarsı-pazar pisligini süpürürken çekilmis görüntüsünü, adıyla sanıyla birlikte medyada yayınlatabiliyor musunuz?

¦ Eger suçu direksiyon basında mesaj yazmaksa, üç ay boyunca SIM kartını bloke ediyor musunuz? (Bu arada baska numara alamaması için, servis saglayıcı sirketlerle anlasma yaptınız mı?) Eger bunlara benzeyen caydırıcı tedbirler alamıyorsanız olamayacak duaya amin diyorsunuz demektir.
Çünkü trafik canavarını egitim, kurs, nasihat durduramaz. AYKIRI BİR SORU

Geçen gün 50 Peynirli Şehir başlıklı kitabı karıştırıyordum. Berrin Bal Onur ve Neşe Aksoy Biber kaleme almış. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin çıkardığı kitap, il...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 913 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 711 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.314 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar