16 batıkta dünya tarihi

Genç sünger avcısı Mehmet Çakır, sudan çıkar çıkmaz solugu kaptanın yanında almıstı: "Asagıda bisküviye benzeyen tuhaf levhalar var." Bisküvi benzetmesi, kaptanı bir anda 20 yıl geçmise...

Genç sünger avcısı Mehmet Çakır, sudan çıkar çıkmaz solugu kaptanın yanında almıstı: "Asagıda bisküviye benzeyen tuhaf levhalar var." Bisküvi benzetmesi, kaptanı bir anda 20 yıl geçmise götürmüstü: 1960'ların basında Türk ve Amerikalı sualtı arkeologları bölgenin bütün denizcilerine fotograflar göstermis, "Eger asagıda böyle seyler görürseniz bize haber verin" demisler.
Durumu kavrayan kaptan, hemen Bodrum Sualtı Arkeolojisi Müzesi'ne haber verdi. Uzmanlar solugu Kas'ın 10 km kadar güneydogusundaki Uluburun mevkiinde aldılar. Evet, asagıda gerçekten de tarihi bir batık vardı. Bilgi Amerikan Deniz Arkeolojisi Kurumu'na da iletildi.
Uluburun Batıgı hem o güne kadar kesfedilmis en eski deniz batıgı olarak, hem de 3 bin 350 yıl öncesinden getirdigi bilgilerle sadece sualtı arkeolojisinde degil, Akdeniz ve Ortadogu tarihinde yeni bir sayfa açmıstı.
Batıga 1984'ten 1994'e kadar 22 binden fazla dalıs yapıldı. Çıkarılan objeler özenle temizlendi, sınıflandırıldı ve analiz edildi.
Gemi günümüz Suriye-Filistin bölgesindeki bir limandan yola çıkmıstı. Bir ihtimal Kıbrıs'a da ugramıstı. Yükü 20 ton kadardı.
Dalgıçların çıkardıgı mallar dudak uçuklatan cinstendi: Mısır Kraliçesi Nefertiti'nin mührü, fil ve suaygırı disleri, devekusu yumurtası, gümüs bilezikler, çini takılar, altın kadehler, madalyonlar, camdan boncuklar, heykelcikler, tunç silahlar ve balık igneleri, islenmis zırhlar, parmak zilleri.
Analizler bu lüks malların, dokuz-on farklı kültürden geldigini gösterdi. Düsünün:
Günümüzden 3 bin 350 yıl kadar önce, Dogu kültürüne ait parmak zilleri, dans edip göbek atmaları için onlarla yeni tanısan Grek saraylılarına dogru yol almakta!
Gemiler içindeki insanlarla, teknolojileriyle ve tasıdıkları mallarla var oldukları çagın birer izdüsümüdür. Batıkların incelenmesi çok önemli tarihi bilgiler verir.
Amerikan Michigan Üniversitesi arastırmacılarından Stewart Gorgon'ın kaleme aldıgı 300 sayfalık kitabın baslıgı da...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 913 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 711 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.314 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar