İstismar değil tecavüz!

O habere bakıyorsun çocuk istismarı, bu habere bakıyorsun çocuk istismarı... Peki ne olmuş da bu istismar kelimesi kullanılıyor? Efendim bir yetişkin adam, mahallede komşusu olan çocuğa cinsel açıdan...

O habere bakıyorsun çocuk istismarı, bu habere bakıyorsun çocuk istismarı... Peki ne olmuş da bu istismar kelimesi kullanılıyor? Efendim bir yetişkin adam, mahallede komşusu olan çocuğa cinsel açıdan yaklaşmış. Şöyle yapmış, böyle yapmış... Soru: Bu olay istismar mı? Yoksa taciz veya tecavüz mü?
İstismar kelimesinin iki anlamı var. Birinci anlamı: İşletme, faydalanma, kar sağlama... İkinci anlamı: Birisinin iyi niyetini, acizliğini, zayıflığını kötüye kullanma... (Bizi ikincisi ilgilendiriyor.)
Eğer bir yetişkin, küçük çocuğa, pırıl pırıl misketleri gösterip, "Sen annenin beyaz misketlerini getirirsen, ben de sana bu renkli cicozları veririm" derse... Çocuk da eve gidip annesinin inci kolyesini getirirse... İşte bu istismar olur.
Çünkü çocuğun akli melekeleri gelişmemiştir. İnci ile cam arasındaki muazzam farkı bilmemektedir... Ayrıca annesine ait olan bir şeyi, başkasına vermemesi gerektiğini de idrak edememektedir.
Bu örnekte istismar var ama taciz ve tecavüz yok. Halbuki son yıllarda sık sık gündeme gelenler, taciz ve tecavüz olayları...
Taciz kelimesinin anlamı: Rahatsız etme, tedirgin etme... Kötü niyetli, ruh hastası adam, kız çocuğunun eteğinin altına elini sokarsa, bunun adı tacizdir. Daha ileri giderse... İlişkiye girmeye kalkışırsa, onun da adı tecavüzdür.
Düpedüz taciz veya tecavüz olan vakalara, niye "istismar" diyoruz? Tacize ve tecavüze, istismar demek suçu, kötülüğü hafifletmek değil mi?
Not 1: Binde bir de olsa, çocuğun, kendisine yapılanı oyun gibi gördüğü doğrudur. Ancak olayı tartamaması, hatta "Amca yine oynayalım" demesi, gerçek bir rıza olduğunu göstermez. Yetişkinin sorumluluğunu azaltmaz.
Not 2: Unutmayın... 10 olayın dokuzunda tacizci-tecavüzcü, çocuğun tanıdığıdır. E...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 911 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 710 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.312 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 243 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar