Kaç tane yılbaşı var?

Önce tarımın, ardından yazının keşfi, beraberinde takvimi getirdi. Sıcak günleri serin günler, serin günleri soğuk günler takip ediyordu. Sonra yine güneş... Bu döngüde iki önemli tarih vardı: Tohum ekme...

Önce tarımın, ardından yazının keşfi, beraberinde takvimi getirdi. Sıcak günleri serin günler, serin günleri soğuk günler takip ediyordu.
Sonra yine güneş...
Bu döngüde iki önemli tarih vardı: Tohum ekme ve hasat...
İşte 'yeni yıl' fikri buradan çıktı. Bilinen en eski yeni yıl festivali, dört bin yıl önce, bugünkü Bağdat'ın güney batısına düşen Babil'de yapılandı.
Çiftçiler ve onlardan geçinen yöneticiler, ekim döneminin başladığı mart ayının sonlarında Tarım Tanrısı Marduk'a şükranlarını iletirdi.
İşleri karıştıran Romalılar oldu. MÖ 153'te Senato, 1 Ocak'ı yeni yılın ilk günü ilan etti. Halbuki, ne ekim zamanıydı ocak, ne de hasat.
Kilisenin krallar karşısında güç kazanmasıyla olay iyice çığırından çıktı. Yeni yılı İngilizler 25 Mart'ta, Fransızlar Paskalya'da, İtalyanlar önce 25 Aralık'ta, sonra 15 Aralık'ta kutladılar.
Velhasıl 1 Ocak'ın genel kabul görmesi ve bugün olduğu gibi din-dışı bir anlam kazanarak yaygınlaşması için yüzyıllar geçmesi gerekti.
Gelelim bize... Osmanlı'daki durumu en güzel Refik Halit Karay anlatır. "Biz Müslümanlar, 1 Ocak'ın farkında bile değildik" der.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Şeyhül Muharririn 12 Kasım 2018 | 913 Okunma Cenaze marşı 11 Kasım 2018 | 711 Okunma Milyar dolarlık arayış 10 Kasım 2018 | 4.314 Okunma Kaşıkçı niye öldürüldü? 04 Kasım 2018 | 5.696 Okunma Bellek dostu yazı tipi 03 Kasım 2018 | 245 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar