Tam da bu işte

Akşam Gazetesi Yazarı Emin Pazarcı'nın bugünkü (20.10.2022)''Tam da bu işte'' başlıklı yazısı.

Şaka değil gerçek: Danimarka'da 'Sentetik Parti' adıyla bir parti kurulmuş. Lideri de 'yapay zekâ' imiş!

Parti gerçekten var. Ama ortada bir lider yok. Yapay zekâ ile yönetilecekler. Kendilerince bir kafa oluşturacaklar. Oraya ne yüklenirse, o ne derse öyle hareket edecekler. Kitleler de bunların peşine takılacak!

Boşuna şaka gibi demedim.

Bizdeki duruma ne kadar da çok benziyor: Ortada bir ittifak var, ama lideri yok. Ülkeyi yönetmek için bir aday belirlemeleri lazım, ama adı belli değil.

Ne yapacak bu ittifak? Ne edecek?

İşte onu belirlemek için uğraşıyorlar. Yuvarlak masanın etrafında bir araya gelip, toplantı üzerine toplantı yapıyorlar. Danimarka'da olduğu gibi şimdilik üzerinde çalışıyorlar.

Danimarka'daki oluşum, Lider Lars isimli bir sohbet botu tarafından yönetiliyor. Gizemini de buradan alıyor. Ancak, hayalet gibi, ortaya çıkıp yüzünü göstermiyor. Biz de benzer bir durumla karşı karşıyayız. "Altılı Masa'nın arkasında kim var?" tartışmaları uzun süredir devam ediyor...

Bu konudaki rivayetler ise muhtelif!

Sentetik Parti'nin vaatleri sınırsız, ucu bucağı yok. Herkese bir "Temel Gelir" verecekmiş! Bütün yurttaşlara ayda 100 bin Danimarka Kronu aylık bağlamayı vaat ediyor. Bu da Türk parası ile 240 bin Türk Lirası yapıyor.

Oh, iyi para, yan gel yat... On dönüm bostan, yan gel Osman, derler ya... Aynen öyle!

Nereden bulunacak bu para? Nasıl verilecek? Kaynağı ne? Hiçbiri önemli değil. Sentetik Parti'nin Yapay Zekâsı bunu vaat ediyor. Herkesin ağzına bir parmak bal sürüyor.

Bizim muhalefet de öyle yapmıyor mu? "Her şey çok kötü, biz gelirsek düzelteceğiz" demiyor mu?

Hatta biz daha ilerideyiz bu konuda. Danimarka'nın Sentetik Partisi, buraya gelip ders alırsa hayli başarılı olur.Sentetik Parti kendisine destek beklerken şöyle diyor:

"Parlamentoya girmeye çalışan, ama sandalye elde edemeyen tüm partileri temsil ediyoruz. Bu da Danimarkalı seçmenin kabaca yüzde 20'sine denk geliyor."

Bizde de durum farklı değil aslında. Altı bileşen, yanlarına HDP'yi de katıp sonuç almaya çalışıyor. Adeta hık demişler, birbirlerinin burnundan düşmüşler.

Buna karşılık, Sentetik Parti samimiyet konusunda bizimkilerden çok daha ileride. "Biz doğamız gereği popülistiz" diyor. Popülist politikalar ürettiklerini söylüyor. Hatta çok dana ileri gidip, henüz tam anlamıyla demokratik olmadıklarını bile itiraf ediyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar