Omurgalı olun, omurgalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kürsüye çıktı, aynen bu ifadeyi kullandı. Dünya liderlerine “omurgalı olun” dedi. Bu çok önemli! BM’de konuşan her...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kürsüye çıktı, aynen bu ifadeyi kullandı. Dünya liderlerine “omurgalı olun” dedi. 
Bu çok önemli! 
BM’de konuşan her lider, genellikle kendi ve bölgesindeki sorunlara değinir. Erdoğan öyle yapmadı. Çok daha büyük bir pencere açtı. Sorunlara küresel baktı. Dünyayı kucaklayan bir konuşma yaptı. 
Erdoğan, 15 Temmuz’da gerçekleşen Türkiye’deki darbe girişimini bile küresel bir boyuta oturttu. Mesajlarını çok daha geniş bir açıdan verdi. “Benim canım yanıyor” demedi. Milletini yüceltti, o gece milletin gösterdiği direnişten bahsetti. Kendisini dinleyenlere “Sizin de canınız yanmasın” mesajını gönderdi. 
Tabii anlayana! 
***
Biliyorsunuz, 2005 Yılı’nda İtalya bir kıvılcım çaktı. BM’nin adaletsiz yapısının düzeltilmesi gerektiğini ortaya koydu. İtalya bu kıvılcımı çaktı ama ateşi yakan Türkiye oldu. O günden bu yana meşaleyi biz taşıyoruz. Cumhurbaşkanı, katıldığı bütün uluslararası toplantıda aynı sözleri tekrarlıyor: 
-Dünya beşten büyüktür. 
BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bunu bir defa daha söyledi. Çünkü koskoca BM’de, bütün iş Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, Fransa ve İngiltere çevresinde şekilleniyor. Bunların veto hakları var. “Hayır” dediler mi mesele kapanıyor. 
Oysa BM’nin 200’e yakın üyesi var. Bu 5 Güvenlik Konseyi üyesi ülkenin dışındakiler seyirci gibi, adeta etkisiz eleman! 

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.075 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar