Mango suyu

Akşam Gazetesi Yazarı Emin Pazarcı'nın bugünkü (23.11.2022)'' Mango suyu'' başlıklı yazısı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Katar'da Mısır Diktatörü Ablulfettah es Sisi ile görüştü, muhalefet ayağa kalktı. Bir de Yunanistan ziyadesiyle rahatsız oldu. MHP Lideri Devlet Bahçeli ise tam destek verdi.

Devlet Bahçeli, dün bu görüşme ile ilgili olarak şu ifadeleri kullandı:

"Cumhurbaşkanımızın, Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile Katar'da kurduğu temas doğru bir temastır. Bize göre arkası getirilmelidir. Bununla da kalınmamalı, Suriye Arap Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile de görüşme vasatı açılmalı."

Bu arada öğrendik ki, bir anda gelişen bir görüşme değil bu. Uzun süredir oluşturulan bir alt yapısı var. Özellikle Mısır da oldukça arzuluydu bu buluşmanın gerçekleşmesi konusunda. Bir süredir alt düzeyde temaslar sürüyordu.

Mesela...

Mısır'dan gelen ilişkilerin düzeltilmesi iradesi, çok önceden ortaya konulmuştu. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Türkiye'ye, Cumhurbaşkanı Külliyesi'ne iyi niyet adımı olarak özel olarak hazırlanmış mango suyu bile göndermişti. Erdoğan ise gelen konuklarına "Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin armağanı" diyerek bu mango suyunu ikram etmişti.

***
Muhalefet, dünü hatırlatıyor ve "Neden bunu daha önce yapmadınız?" diye soruyor. Erdoğan'a dün üzerinden yükleniyor:

-Madem bir araya gelecektiniz, dün niye karşılıklı sert cümlelerle birbirinize yüklendiniz?

Oysa, dünün şartları ile bu günün şartları aynı değil ki, çok farklı. Mısır'ın darbeci lideri Sisi, dün de Katar Emiri ile kanlı bıçaklıydı. Hatta Emir'i indirmek ve koltuğundan etmek için kumpaslar içine bile girmişti. O dönemde Katar'a, Erdoğan ve Türkiye el uzatmıştı.

Sonra, Katar Emiri geçmişin üzerine bir sünger çekti. Mısır'la ilişkilerini düzeltti. Dünya Kupası açılışı çerçevesinde gerekli alt yapıyı oluşturdu. Erdoğan ile Sisi'nin buluşmasını sağladı.

İlginçtir, ne Katar'da ne de Mısır'da bunlar tartışılmıyor. Katar'da kimse Emir'e, "Dün seni indirmek isteyen Sisi ile bu ne samimiyet?" sorusunu sormuyor.

Bir tek bizde var bu tartışma. Türkiye'deki muhalefet konuyu köpürttükçe köpürtüyor...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar