CHP çorbasına MHP'li tuzu

Siyasette artık en önemli hedef 2019. Bu amaçla kılı kırk yaran hesaplar yapılıyor, bütün adımlar 2019’dakiCumhurbaşkanlısı Seçimi düşünülerek atılıyor. Çok doğal...

Siyasette artık en önemli hedef 2019. Bu amaçla kılı kırk yaran hesaplar yapılıyor, bütün adımlar 2019’dakiCumhurbaşkanlısı Seçimi düşünülerek atılıyor.

Çok doğal bu…

Sistem değişti artık. Başbakanlık makamı kalktı, icraya ilişkin bütün yetkiler Cumhurbaşkanı’nda toplandı. İşte bu yüzden, Türkiye üzerinde bir iddianız varsa, Beştepe’ye gözünüzü dikeceksiniz.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da bunu yapmaya çalışıyor. Direkt olarak kendisi için olmasa da, dolaylı yollardan sonuç almaya çalışsa da, Kemal Bey’in gözü de Beştepe’nin üzerinde.

Bunun için izleyeceği yol da belli…

“Blok siyaseti” uygulayacak. Gruplaşma, tepki ve düşmanlık üzerinden bir siyaset yürütecek. Bremen Mızıkacıları gibi farklı sesler çıkaran grupları bir araya geçirecek ve sonuç almaya çalışacak.

Bu amaçla Demokrat Parti, Vatan Partisi ve Saadet Partisi ile bir araya geldi. Eski MHP’li Meral Akşener ile görüştü. Sırada diğer sabık MHP’liler Ümit Özdağ ve Sinan Ogan var.

Kılıçdaroğlu diyor ki:

-Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda herkes kendi kimliği ve adayı ile ortaya çıksın. İkinci turda da en güçlü adaya destek verilsin.

Sonuç verir mi, çok zor. Ancak, tuttuğunu düşünürsek, CHP açısından güzel iş! CHP adayının dışındakilerin tamamı daha işin başlangıcında “figüran” rolünü kabul etmiş olacak. İlk turda herkes ortaya dökülecek. Sözde bir mücadelenin içine girilecek. Sonuç alınamaz ve Erdoğan ilk turda sandıktan çıkamazsa, blok siyaseti güdenlerin tamamı, ikinci turda CHP adayının peşine takılacak. Çünkü, daha şimdiden belli ki, Erdoğan’ın ardından en fazla oyu Kılıçdaroğlu’nun belirlediği isim alacak.

Dedim ya güzel iş. Bundan iyisi Şam’da kayısı.

***

CHP ve CHP’ye oy verenler açısından hiçbir risk yok. Kurallar başından belli olduğu için, onlar da bilecekler ki, hiç haz etmedikleri ve düne kadar sövdükleri isimler, kendilerine hizmet edecek.

Peki ya diğerleri?.. Buradaki can alıcı soru, onlar ne yapacak?

Mesela, Meral Akşener’in peşine takılan ve kendilerine “ülkücü” adı verenler… Blok içinde yer alması planlanan HDP’nin yeni Eş Başkanı Serpil Kemalbay ile aynı fotoğraf karesi içinde bulunmayı hazmedebilecekler mi? Ya da “milliyetçi” nutuklar atan Ümit Özdağ ve Sinan Oganyandaşları, PKK destekçiliğinden hakkında fezleke düzenlenen Apo’nun eski avukatı Sezgin Tanrıkulu ile birlikte yol yürüyebilecekler mi?

Saadet Partisi için de aynı durum geçerli. Genel Başkanları Temel Karamollaoğlu, daha düne kadar CHP’deki belli kesimler için Sivas Olayları’nın baş sorumlusuydu. Hakkında söylenmedik söz bırakılmadı. SP’liler, bunların tamamını sineye çekip, dün kendilerine sövenlerle yan yana hareket edebilecekler mi?

Kılıçdaroğlu, “ortak paydamız demokrasi olsun” diyor. Buna karşılık, terör destekçisi HDP’yi de yanına almaya çalışıyor. Böyle bir fotoğraf içinde geniş kitleleri ortak paydanın “demokrasi”olduğunu nasıl inandıracak?

Doğu Perinçek ile Meral Akşener, Sinan Ogan ve Ümit Özdağ yan yana yürüdüğünde, arkalarında kendilerini takip edebilecek insan bulabilecekler mi?

Kılıçdaroğlu mazur görülebilir. Eti de budu da belli; tek başına sonuç alamayacağını bildiği için bu tür arayışlar içine giriyor. Ama peşine takılıp, baştan figüranlığa soyunacakların arkasına saklanabilecekleri hiçbir mazeret yok.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar