ABD, dansöze döndü

1970’li yıllarda, Afganistan’da El Kaide’nin alt yapısını oluşturan unsurları örgütledi. 1980’li yıllarda da açıktan destekledi. Sonuç: Hem Afganistan’ı kazanamadı, hem de...

1970’li yıllarda, Afganistan’da El Kaide’nin alt yapısını oluşturan unsurları örgütledi. 1980’li yıllarda da açıktan destekledi. 
Sonuç:

Hem Afganistan’ı kazanamadı, hem de dünyanın başına büyük bir bela açtı.

Amerika’dan bahsediyorum. Nereye el atsa sıkıntı çıkarıyor. Irak’ta da öyle oldu. Belki Saddam’ı devirdi ama Irak’ı kaybetti. Somali örneği de aynı. Orada da dilediği sonucu alamadı.

Bugün de Suriye’de patinaj yapıyor. Ne yapmak istediği belli olmayan bir görüntü veriyor.

Üstelik bu “süper güç” bugün dansöze dönmüş durumda. Bir gün önce söylediği ertesi günkünü tutmuyor; kendi kontrolündeki güçlerden birinin yaptığını diğeri bozmaya çalışıyor.

Şu sıra Obama da zaten gidici, “topal ördek” konumunda. Durum bu olunca, Amerika, Ortadoğu’da son derece kötü bir görüntü veriyor.

HHH

EUROCOM, ABD’nin Avrupa Kuvvetler Komutanlığı…

Türkiye’nin Suriye politikalarına yakın görüşler içinde. Hatta, bölgede Türkiye ile birlikte hareket etmek yönünde bir eğilim ortaya koyuyor.

Bu komutanlık, tampon bölge ve uçuşa yasak alan konusunda Türk tezlerini destekliyor. Onlar da bizim gibi PYD’den rahatsızlar. Türkiye gibi, ÖSO’nun desteklenerek, sonuç alınması eğilimi içindeler.

CENTCOM ise, Amerika’nın Merkez Kuvvetler Komutanlığı…

Onlar farklı telden çalıyorlar. Avrupa Kuvvetler Komutanlığı’nın tam tersine PYD’ye yakınlar. Kürt koridorunu destekliyorlar. Görünüşe bakılırsa, Suriye’nin bölünmesinden yana tavır koyuyorlar.

Çekişip duruyorlar…

Tam seçim öncesi ABD’de Başkanlık da adeta boşaldığı için önlerine çıkan boş meydanda at koşturuyorlar.

HHH

Ne demişti, Obama birkaç gün önce? Uçuşa yasak bir tampon bölgeye “hayır” demişti. Bunun soruna çözüm olmayacağını açıklamıştı.

Ardından Dışişleri Bakanı Kerry ortaya çıktı, “uçuşları sınırlamaktan” bahsetti. Türkiye’nin tezine destek verdi. Yapılan açıklamalar tam bir çelişki yumağı…

Attıkları adımlar da ne yapmak istediğini bilmeyen bir ülke görüntüsü veriyor. “Müttefikimiz” dedikleri Türkiye’ye rağmen, PKK’nın Suriye uzantısı olan PYD’ye ağır silah vermekten bahsediyorlar. Ayrıca, Türkiye’nin sırtını sıvazlamaktan da vazgeçmiyorlar.

Bu arada, uçaklarıyla rejim askerlerini vuruyorlar. Onların boşattığı alana DAEŞ’in girmesine yol açıyorlar.

Önce Rusya ile bir araya gelip, “Suriye’de siyasi çözüm” için anlaşıyorlar. Sonra, onu da bozup, iptal ediyorlar.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.075 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 839 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar