AB, Türkiye’nin tartısında

STRAZBURG Genellikle Avrupa Birliği bize “Şöyle yapsan, böyle davransan” diyor ya!.. Şimdi sıra bizde. Çünkü AB, kurumsal olarak Avrupa Konseyi’ne katılmak istiyor. Bu yüzden, gelinen noktada O bizim...

STRAZBURG

Genellikle Avrupa Birliği bize “Şöyle yapsan, böyle davransan” diyor ya!.. Şimdi sıra bizde. Çünkü AB, kurumsal olarak Avrupa Konseyi’ne katılmak istiyor. Bu yüzden, gelinen noktada O bizim karşımızda tartıya çıkacak. Bizim de içinde bulunduğumuz bir yapıyla müzakere masasına oturacak.
Bakacağız…
AB, Avrupa Konseyi’ne girme yeterliliğine sahip mi diye? Raporlar hazırlayacağız. Eksikleri varsa söyleyeceğiz. Gerçi, Türkiye’nin AB’yi engelleme isteği de, yetkisi de yok, ama en azından ayıplarını yüzlerine vurma imkânı var. Muhtemelen de süreç içinde hazırlanacak raporlarda bunlar yapılacak.
Avrupa Konseyi, Avrupa Birliği’nden daha eski ve köklü bir kuruluş. 1949’da kuruldu ve Türkiye de kurucu ülkeler arasında. 47 üyeli kuruluş, çoğunlukla AB ülkelerinden oluşuyor. İlaveten Türkiye, Rusya, Ukrayna, Karadağ, Ermenistan ve Azerbaycan gibi üye ülkeler de var.
Üstelik Türkiye, Konsey’in kurucu ve etkili ülkeleri arasında. 2016’dan itibaren de temsilci sayımız 12’den 18’e yükseldi.
Niye mi?
Parayı bastık da ondan! Biz Konsey’e katkımızı artırdık, 33 milyon Avro’ya çıkardık; onlar da temsilci sayımızı yükselttiler. Daha önce 13 milyon veriyorduk, 13 milyonluk etkimiz vardı. Şimdi, 33 milyon veriyoruz, etkimiz de o kadar. Avrupa’da çoğu zaman işler böyle yürüyor. Parayı veren, güçlü olanın düdüğünden daha fazla ses çıkıyor!
Biz hep BM için “Dünya beşten büyüktür” demiyor muyuz? İlk adımı Avrupa Konyesi’nde attık. “Paraysa para, nüfussa nüfus, güçse güç” dedik. Gücümüzü ortaya koyduk, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya ve Rusya’nın yanına kendi adımızı da yazdırdık.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 645 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.076 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 642 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 676 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 840 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar