Üzüleceksiniz, bu kötü haber! 

Chengdu-ÇİN  “Bittik bitiyoruz, gittik gidiyoruz” diyenlere, gelecek için karamsar tablolar çizenlere, kötü bir haberim var: Türkiye’nin hedeflerinde şaşma yok. Dün neyse bugün de o! Türkiye’yi...

Chengdu-ÇİN 

“Bittik bitiyoruz, gittik gidiyoruz” diyenlere, gelecek için karamsar tablolar çizenlere, kötü bir haberim var: Türkiye’nin hedeflerinde şaşma yok. Dün neyse bugün de o! Türkiye’yi dünyanın sayılı ekonomileri arasına sokmak için verilen mücadele devam ediyor. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turan, “Büyük projelerimiz var” dedi: 

-Hepsi hız kesmeden devam ediyor. Türkiye’de yatırımlarla ilgili herhangi bir kısıntı olmadı. 

O büyük projelerden biri olan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün rüzgâr tüneli testini Çin’de Jiatong Üniversitesi Rüzgar Mühendisliği Araştırma Merkezi’nde yaptık. Beklenin de üzerinde bir başarı ile sona erdi. 

Bu arada Ulaştırma Bakanı Turan’la, yürüyen projeleri konuştuk… 

Bakan, toplam 385 milyar lira tutarındaki yatırımların devam ettiğini söyledi. Bunların önemli bir kısmının “yap, işlet, devret modeli” ile yürütüldüğünün altını çizdi. Bu projeler için 15 milyar Avro tutarında kredi temin edildiğine dikkati çekti.

Ardından bir hedef ortaya koydu:

-Özellikle İstanbul gibi bazı şehirlerdeki sanayinin dışarı taşınması lazım. Bölgeler arasındaki kalkınma farkını dengelemek zorundayız. Birer birer devreye sokacağımız ulaştırma projeleri ile bunu sağlamaya çalışacağız.

Çin’de bulunuş sebebimiz olan ve 18 Mart 2022’de açılması planlanan 1915 Çanakkale Köprüsü’nün de bu amaca hizmet edecek çok önemli bir eser olacağına işaret etti.

***

İyidere’de büyük bir liman projesi hazırlanıyor…

T.C. Başkanı Erdoğan, bu yönde gerekli talimatları verdi. “Bu projeyi yap, işlet, devret modeli ile yapacak üstlenici bulalım” dedi.

Bu yönde çalışmalar yapılıyor. İyidere Limanı’nın, “Türkiye’nin İhracat Üssü” haline getirilmesi planlanıyor.

Mesela Tebriz’in mermeri, İyidere’den dünyaya pazarlanacak. İran’da üretilecek mallar, Karadeniz’den dünyaya açılacak.

Bazı çevreler tarafından eleştirilen Ovit Tüneli’nin bir amacı da bu. Kırık tünelleri, bunun için tamamlanmaya çalışılıyor. Erzurum ile İyidere’nin arasını 200 kilometreye indirmenin amacı, sadece yolcu ulaşımı rahatlatmak değil. Aynı zamanda İyidere’ye mal ulaşımını da kolaylaştırmak. İran, Azerbaycan ve Güney Asya’nın, Karadeniz’den dünyaya açılması sağlamak.

Projenin fizibilitesi hazır.

Biliyorsunuz, İzmir’de Çandarlı dünyanın en büyük limanlarından biri haline geldi. Şimdi hedef Çandarlı’yı Avrupa’nın aktarma istasyonu haline getirmek. O bölgede kaymağı Yunanlılarayedirmemek.

Batı Karadeniz’de Batın’da Kilyos Limanı yapılıyor. O liman aracılığıyla Doğu Avrupa ve Kuzey Asya’dan gelen yükün taşınması, Batı Anadolu’da ürettiğimiz malların dünyaya pazarlanması amaçlanıyor.

Akdeniz’de Mersin Limanı genişletildi. İskenderun Limanı’nda genişletme faaliyetleri devam ediyor. Amanos’ta tüneller açılıyor. Yollar, bu tüneler aracığıyla Akdeniz’e bağlandığında, Antep, Kilis ve Maraş’tan ulaşım 60 kilometre azalacak. İslahiye Ovası da limanın arka bahçesi olarak kullanılacak.

Bunların hepsi son derece önemli projeler!.

Bakan Turan, “Tam yol hedefe doğru ilerliyoruz” diyor:

-Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. Yılı olan 2023’e kadar, otoyolları 5 bin kilometreye, bölünmüş yolları ise 30 bin kilometreye çıkaracağız. Taşımacılıkta üretim maliyetini asgariye indirmek için altyapıyı iyi şekillendirmek lazım.

***

Bitmedi, dahası var…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, devam ediyor:

-Hızlı demir yollarını ülkede yaygınlaştırıp, büyükşehirleri bu demiryollarıyla birbirine bağlamamız lazım.

-Demir Yollarımızı tamamen elektrikli hale getirmeliyiz.

-Bu ülkede yaşayan her vatandaşın, 100 kilometre mesafede mutlaka bir havaalanına ulaşabilmesi lazım.

Ve ekliyor:

-Ülkemiz artık bu büyüklüğe erişti.

Tekrar başa dönersek… Kim ne derse desin, kim tökezletmeye çalışırsa çalışsın, Türkiye büyük projelerle, büyük hedeflere doğru yürümeye devam ediyor. Ülkemizi dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına sokma kararlılığı devam ediyor…

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Tarihi savrulma 25 Mayıs 2023 | 644 Okunma Erdoğan kaybeder mi? 24 Mayıs 2023 | 1.071 Okunma Tükettiler cephaneyi 23 Mayıs 2023 | 640 Okunma Hâlâ mı aynı dil? 18 Mayıs 2023 | 675 Okunma Ne vereyim abime? 17 Mayıs 2023 | 835 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar