Şu bizim medyanın halleri!..

Sevgili okurlarım, adına “Propaganda” denilen kavramı dünyada en yoğun ve en sık biçimde uygulayan kişinin adı Joseph Goebbels idi. Faşist Almanya döneminde Hitler’in Propaganda Bakanı ve sağ kolu idi....

Sevgili okurlarım, adına “Propaganda” denilen kavramı dünyada en yoğun ve en sık biçimde uygulayan kişinin adı Joseph Goebbels idi.
Faşist Almanya döneminde Hitler’in Propaganda Bakanı ve sağ kolu idi.
Dünyada o zamanlar televizyon ve internet yoktu.
En büyük propaganda aracı radyo, dergi ve gazetelerdi. Medya onlardan oluşuyordu.
Hitler kara propagandayı iyi kullanmayı bilen bir liderdi. Her gün radyoda nutuk atar, sözleri ertesi gün gazetelerin manşetlerinde yayınlanırdı.
Bütün medya ister istemez yandaş olmuştu! Sıkıysa olmasın… Hiç kimsenin ağzından ters bir söz çıkması, ters bir cümle yayınlanması asla söz konusu değildi.
Korku dağları bürümüştü.

★★★

Ancak perde arkasında Hitler’den daha önemli biri vardı.
Medyayı büyük ölçüde Goebbels yönetir ve yönlendirirdi. O da her gün nutuklar atar, Alman halkını büyük yalanlarla kandırmaya çalışırdı.
Bu alanda dünya literatürüne girmiş çok ilginç sözleri vardır:
– “Propaganda orta zekalıların değil, parlak uygulayıcıların konusudur…”
– “Sürekli yalan söyleyin, mutlaka inananlar çıkacaktır…”
– “Söylediğiniz yalanlar ne kadar büyük olursa, halk size o kadar çok inanır…”
– “Ağzınızdan çıkan her sözün gerçek olması şart değildir. Gerekirse yalan söyleyecek, iftira atacak, sizden yana olmayanları korkutmaktan, hakaret etmekten, şantaj ve baskı yapmaktan kaçınma-yacaksınız…”
– “İktidarda kalmak için her yol mubahtır, bunu asla unutmayacaksınız…”

★★★

Goebbels İkinci Dünya Savaşı ve öncesindeki yıllarda Hitler’in yalanlarını ve sahte vaatlerini Alman halkına yutturmayı başardı.
1945 yılında savaş artık bitiyor, Almanya teslim oluyordu…
Rus ordusu başkent Berlin’e girdiği sırada Goebbels, Hitler’le birlikte o meşhur sığınakta idi. Rus ordusu sığınağı da ele geçirmek üzereydi.
Hitler intihar etti ama cesedi bulunamadı.
Goebbels de eşi ve dört küçük çocuğu ile birlikte intihar etti.
Ama propaganda konusundaki sözleri ve bu alanda yaptıkları dünya tarihine geçmişti.

★★★

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk’ün Türk’e propagandası! 01 Aralık 2023 | 218 Okunma Geçmişten günümüze banker piyasası 30 Kasım 2023 | 229 Okunma Varoş bankerlerinden yüksek sosyeteye 29 Kasım 2023 | 422 Okunma Kendim ettim kendim buldum... 28 Kasım 2023 | 573 Okunma Suudiler işi kotarmış bile!.. Kanarya ve Cimbom nerede? 25 Kasım 2023 | 238 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar