Onuncu Yıl Nutku

Sevgili okurlarım, 29 Ekim 1933 günü bütün Türkiye’de büyük bir bayram vardı. Türk Milleti Cumhuriyet’in Onuncu Yılını kutluyordu. Yer gök donanmış, Osmanlı’nın bıraktığı...

Sevgili okurlarım, 29 Ekim 1933 günü bütün Türkiye’de büyük bir bayram vardı. Türk Milleti Cumhuriyet’in Onuncu Yılını kutluyordu.
Yer gök donanmış, Osmanlı’nın bıraktığı enkazın üzerinde kurulan Cumhuriyet dönemi onurla, gururla kutlanıyordu.
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Ankara hipodromunda düzenlenen geçit töreninde okuduğu bu nutuk, hiç kuşkusuz Cumhuriyet tarihimizin en önemli, değerli ve yol gösterici belgelerinden biridir.
Törenlere çok sayıda ülkenin en üst düzey temsilcileri, bazılarının askeri tören kıtaları da katılmıştı.

* * *

Mustafa Kemal Atatürk bu konuşmasını kendi el yazısıyla yazmıştı. Bunun orijinal metni arşivlerde duruyor, bazı kitaplarda yayınlandı.
Metnin bir yerinde duygulanmış, yine el yazısıyla “Beni unutmayın” yazmış, sonra o cümlenin üstünü silmişti.
Bugün Cumhuriyet Bayramı.
Kutlu olsun.
Şimdi Onuncu Yıl Nutku’nu sizlere bir kez daha aynen iletiyorum.
Cumhuriyet düşmanlarının kol gezdiği, din sömürüsünün hortladığı, Osmanlı özlemlerinin piyasaya sürüldüğü günümüz ortamında bir kez daha okumakta yarar olabilir!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk’ün Türk’e propagandası! 01 Aralık 2023 | 218 Okunma Geçmişten günümüze banker piyasası 30 Kasım 2023 | 229 Okunma Varoş bankerlerinden yüksek sosyeteye 29 Kasım 2023 | 422 Okunma Kendim ettim kendim buldum... 28 Kasım 2023 | 573 Okunma Suudiler işi kotarmış bile!.. Kanarya ve Cimbom nerede? 25 Kasım 2023 | 238 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar