İzmir yangını kitabı basılmayı bekliyor

Gazeteci arkadaşım Nuri Çolakoğlu’ndan aldığım mektubu sizlere özetle iletiyorum: “Sevgili Emin Çölaşan, geçtiğimiz 9 Eylül günkü yazında, cevabı 96 yıldır...

Gazeteci arkadaşım Nuri Çolakoğlu’ndan aldığım mektubu sizlere özetle iletiyorum:
Sevgili Emin Çölaşan, geçtiğimiz 9 Eylül günkü yazında, cevabı 96 yıldır tartışılan “İzmir’i kim yaktı?” sorusuna cevap arıyordun. Yazını okuyunca, yayınlanmak üzere hazırlayıp İngilizce çevirisini yaptırdığımız, bu konuya çok tarafsız ve net bir yanıt verecek bir çalışma geldi aklıma.
“Vatikan Gizli Arşivleri Işığında Büyük İzmir Yangını” adlı kitap İzmir’in kurtuluşundan dört gün sonra çıkarılan ve günlerce süren yangının asırlık sır perdesini aralarken, İzmir’i kim yaktı sorusuna da belgelerle cevap veriyor.
Kitabı yazanlar iki kişi. Biri Dr. Rinaldo Marmara. Vatikan’ın Gizli Arşivleri’ne girip orada araştırma yapabilen az sayıda kişiden biri. Kitabın bir diğer yazarı Bülent Günal ise gazeteci.
Dr. Marmara savaşın tarafları Türklere de Yunanlılara da eşit mesafede duran, bu savaşta hiçbir rol almamış, İzmir’deki Katolik kurum ve kuruluşların mensuplarının günü gününe tuttukları notları inceleyerek olayı kim çıkarttı, kim ne dedi diye bizi 1922 yılına götürüyor. Yangını kilisenin ve manastırın çatısına çıkarak izlemiş.
Kitap Büyük İzmir Yangını üzerine çok çarpıcı belgelerden oluşuyor. Vatikan ve kilise belgelerine geçmiş olan canlı tanıklıklar, günlükler, gizli raporlar ve anlatımlar yer alıyor. Kitapta yer alan belgeler de, fotoğraflar da ilk kez yayınlıyor. Kitapta 100’ü aşkın orijinal fotoğraf ile 50’yi aşkın belge bulunuyor.

★★★

İtalyanca ve Fransızca belgelere göre  Ermeni ve Yunanlılar, Türk ordusu İzmir’e girmeden önce yangın planları yapıyordu! Bunu Vatikan Gizli Arşivleri söylüyor. Bir asırdır söylenen ‘İzmir’i Türkler yaktı’ iddiası bu olayda en tarafsız arşivleri koruyan Vatikan’daki belgeler ve raporlarla çürütülüyor.
Hazırladığımız bu kitabı sadece Türkiye için değil, bütün dünya kamuoyunun dikkatine sunulması için İngilizce’ye de çevirttik. Bu kitap yayınlandığında sadece Türkiye’de değil, tüm dünyada yankı uyandıracağından eminiz. Bu kitap bütün ülkelerin üniversite kütüphanelerine girecek, İzmir Yangını üzerine araştırma yapan, tez hazırlamak isteyen öğrenciler bu kitaba da atıfta bulunacak ve İzmir Yangını meselesi bilinenin aksine çok daha başka noktalara taşınacaktır.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk’ün Türk’e propagandası! 01 Aralık 2023 | 218 Okunma Geçmişten günümüze banker piyasası 30 Kasım 2023 | 229 Okunma Varoş bankerlerinden yüksek sosyeteye 29 Kasım 2023 | 422 Okunma Kendim ettim kendim buldum... 28 Kasım 2023 | 573 Okunma Suudiler işi kotarmış bile!.. Kanarya ve Cimbom nerede? 25 Kasım 2023 | 238 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar