Cezaevi mektupları

Sözcü Gazetesi Yazarı Emin Çölaşan'ın bugünkü (03.11.2022)''Cezaevi mektupları'' başlıklı yazısı.

Sevgili okurlarım, suçlu veya suçsuz yüz binlerce insanı barındıran cezaevlerinden çok sayıda mektup alıyorum, bazılarını burada sizlerle paylaşıyorum.

Hemen belirteyim, mektubunu paylaştıklarımdan hiçbirini tanımıyorum, suçlarının ne olduğunu bilmiyorum.

İşte son birkaç örnek.

İlkini yazan Kırşehir cezaevinden Cemal Ateş. 

“Saygıdeğer Emin bey öncelikle köşenizde bize yer verip sesimizi duyurduğunuz için çok teşekkürler. Ben şu an Kırşehir E-tipi Kapalı cezaevinde 12 yıldır yatmaktayım. Burası 6. cezaevimdir. 12 yıl süre zarfında bir takım cezaevi sorunlarını ve mağduriyetlerimi anlatmak istiyorum, ben ve yatan arkadaşlarım adına yayınlarsanız çok sevinirim. Sizi takip ediyorum.

Emin bey ben Ankaralıyım. Sincan cezaevinde 4 yıl, kalan 8 seneyi gurbet cezaevlerinde yattım. Yıllar önce yasa çıktı her mahkum kendi memleketinde yatacak diye. Ama ne hikmetse kendi memleketimize ben ve bir çok arkadaşlarım bir türlü gidemiyoruz. Biz içeride mağduruz, ailelerimiz dışarıda mağdur. Senede ancak bir kere gelebiliyorlar.  Bir senede bir kerelik görüşmeyi de ancak 40 dakika yapabiliyoruz. Bütün mahkumlar bu konuda mağduruz.

Telefon görüşümüz de burada haftalık 10 dakikadır. Çoğu cezaevinde hem görüntülü konuşuyorlar hem de en düşük 30 dakika görüşüyorlar.

Adaletin herkese bütün mahkumlara eşit olarak uygulanması gerekmez mi? Kırşehir Cezaevi'ndeki koğuşta 8 kişi yatmaktayız. Bu koğuşun normali 4 kişiliktir. Yemek yediğimiz yere sadece bir küçük masa sığıyor ve 4 kişi oturabiliyor. Yemeği dahi kademeli şekilde yiyoruz. 8 metrekarede bir mahkuma bir metrekare dahi düşmüyor.

Biliyorum suçluyuz ve cezamızı çekiyoruz fakat cezamızı insan gibi yatamaz olduk. İnsan hakkı böyle olmamalı  21 Ekim 2022 tarihli yazınızda ifade ettiğiniz gibi bizler de burada ayda 70 TL ile 100 TL arasında elektrik parası ödüyoruz. Ödemezsek elektriğimiz kesiliyor.

Hiçbir kantin alışverişi yapmadığı halde bile mahkumun aylık gideri en kötü 200 TL den aşağı değil. Temizlik malzemeleri dahil her şeyi kendi imkanlarımızla sağlıyoruz. Verilen yemekler birkaç zeytin, kahvaltılık olarak küçük bir çikolata.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk’ün Türk’e propagandası! 01 Aralık 2023 | 218 Okunma Geçmişten günümüze banker piyasası 30 Kasım 2023 | 229 Okunma Varoş bankerlerinden yüksek sosyeteye 29 Kasım 2023 | 422 Okunma Kendim ettim kendim buldum... 28 Kasım 2023 | 573 Okunma Suudiler işi kotarmış bile!.. Kanarya ve Cimbom nerede? 25 Kasım 2023 | 238 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar