Bir zamanlar denizlerde bile varmışız!

Sevgili okurlarım, elimde 1968 tarihli bir kitapçık. O yıllarda dış hatlarda ve limanlarımız arasında gemi işletmeciliği yapan ve devlet kuruluşu olan Denizcilik Bankası tarafından bastırılmış....

Sevgili okurlarım, elimde 1968 tarihli bir kitapçık. O yıllarda dış hatlarda ve limanlarımız arasında gemi işletmeciliği yapan ve devlet kuruluşu olan Denizcilik Bankası tarafından bastırılmış.
Tanıtımında aynen şunları yazıyor:
“Denizyolları. (Türk yolcu gemileri) 3 kıtaya, 5 denize, 4 dış hatta, 10 iç hatta, 16 dış limana, 50 iç limana yılda 1.015 muntazam sefer.”
Düzenli dış hatlardan bazıları:
Brindizi, Venedik, Barcelona, Beyrut, Bingazi, Köstence, Marsilya, Napoli, Pire, Rodos, Trablus, Tunus, Kıbrıs…
Düzenli iç hat seferlerinden bazıları:
Karadeniz’de Abana, Akçakoca, Fatsa, İnebolu, Zonguldak, Samsun, Trabzon, Rize, Hopa…
Ege ve Akdeniz seferlerinde Türk yolcu gemileri İstanbul’dan kalkıp Bozcaada, Bodrum, İzmir, Kuşadası, Marmaris, Finike, Fethiye, Kaş, Alanya, Antalya, Mersin, taaa İskenderun’a kadar gidiyor(du.) 

* * *

Kitapçıkta yer alan bilgilere göre Türkiye’nin yolcu gemisi filosu 1968 yılında 21 gemiden oluşuyordu:
Bazılarının isimleri: Akdeniz, Ankara, Ayvalık, İskenderun, Ege, Kadeş, Samsun, Sus, Marakaz, Karadeniz, Etrüsk, Tırhan…
Akdeniz’in gülü olarak bilinen Ankara gemisi dünyanın sayılı yolcu gemilerinden biriydi ve yüzlerce yolcusuyla dış hatlarda çalışırdı. Ötekilerin bazıları dışarıya sefer yapar, bazıları iç limanlarımız arasında gidip gelirdi. Ya şimdi?
Günümüzde gelinen noktayı merak ederseniz, gerçekten yüz kızartıcı.
İç deniz Marmara, Gökçeada feribotu ve Bozcaada arabalı vapur seferi dışında, kendi limanlarımız arasında sefer yapan bir tek yolcu gemimiz ve feribotumuz bile yok!
En son Ankara Feribotu vardı.İstanbul-İzmir seferi yapardı. AKP hükümeti onu da seferden kaldırdı, sattı.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk’ün Türk’e propagandası! 01 Aralık 2023 | 215 Okunma Geçmişten günümüze banker piyasası 30 Kasım 2023 | 229 Okunma Varoş bankerlerinden yüksek sosyeteye 29 Kasım 2023 | 421 Okunma Kendim ettim kendim buldum... 28 Kasım 2023 | 571 Okunma Suudiler işi kotarmış bile!.. Kanarya ve Cimbom nerede? 25 Kasım 2023 | 238 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar