Abidik gubidik kalkınma planı!

Sevgili okurlarım, bu memlekette çok ilginç işler oluyor. Biraz geçmişe (çok özetle) gidelim… 27 Mayıs darbesi sonrasında 1960 yılı eylül ayında çıkarılan bir yasa ile Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) kuruldu.

Türkiye’de artık planlı kalkınma dönemi yaşanacak, devletin kısıtlı olanakları mutlaka beş yıllık kalkınma planları ve yıllık programlarda yer alan ilkeler doğrultusunda kullanılacaktı.
O zamanların DPT’si adeta bir okul gibiydi. Bir süre ben de orada çalıştığım için o havanın, o ortamın içinde bulunmuştum.
Plancılar yetişti.
Bütçeye, kamu projelerine ve kamu yatırımlarına planlama ekibi uzun istişareler sonrasında yön verir, yıllık programlar ve hedefler Bakanlar Kurulu’nda günlerce tartışılırdı.
O plancılar arasından niceleri sonraki yıllarda Türkiye’nin yönetiminde gerek sağ ve gerekse sol kesimde siyasetçi, bürokrat ve özel sektör yöneticisi olarak çok önemli yerlere geldiler, ülkemizin geleceğinde söz sahibi oldular.
İsimlerini saymaya kalkışsam sayfalar tutar.

★★★

Günün birinde Türkiye’de AKP isimli bir parti iktidar oldu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk’ün Türk’e propagandası! 01 Aralık 2023 | 218 Okunma Geçmişten günümüze banker piyasası 30 Kasım 2023 | 229 Okunma Varoş bankerlerinden yüksek sosyeteye 29 Kasım 2023 | 422 Okunma Kendim ettim kendim buldum... 28 Kasım 2023 | 573 Okunma Suudiler işi kotarmış bile!.. Kanarya ve Cimbom nerede? 25 Kasım 2023 | 238 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar