Yasaklanan 19 Mayıs!

Sevgili okurlarım, Atatürk Büyük Nutku’nu aylarca üzerinde çalışıp hazırlamış ve 1927 yılında birkaç gün boyunca Meclis kürsüsünden okumuştu. Büyük Nutuk bir şaheserdir, her...

Sevgili okurlarım, Atatürk Büyük Nutku’nu aylarca üzerinde çalışıp hazırlamış ve 1927 yılında birkaç gün boyunca Meclis kürsüsünden okumuştu.
Büyük Nutuk bir şaheserdir, her Türk tarafından mutlaka okunmalıdır.
Size bir referans kitap önereyim. Özetlenmiş ve sadeleştirilmiş olarak bu belgeyi Emre Kongar’ın “Atatürk-Nutuk” isimli yeni çıkan kitabından okuyabilirsiniz.
Nutuk şöyle başlar:
“1919 senesi Mayıs’ının 19. günü Samsun’a çıktım.
Genel durum ve manzara:
Osmanlı Devleti Dünya Savaşı’nda mağlup olmuş, ordu her tarafta zedelenmiş, şartları ağır bir ateşkes antlaşması (Mondros) imzalamış.
Dünya Savaşı’nın uzun seneleri zarfında millet yorgun düşmüş, fakirleşmiş.
Saltanat ve hilafet makamını işgal eden (Türkiye’den İngiliz zırhlısıyla kaçan son padişah) Vahdettin soysuzlaşmış, şahsını ve tahtını korumak için alçakça tedbirler araştırmakta…”

* * *

Nutuk’un sonu da çok çarpıcı, çok ilginç… Burada “Gençliğe Hitabesi” yer alıyor:
“Ey Türk Gençliği!
Birinci vazifen Türk bağımsızlığını ve Türk Cumhuriyetini ilelebet (sonsuza kadar) muhafaza ve müdafaa etmektir. (Korumak ve savunmaktır.)”
Sonra olması mümkün en kötü olasılıkları sıralıyor:
“Olanak ve koşullar çok uygunsuz olabilir… Bütün bu koşullardan daha üzücü ve daha korkunç olarak, ülkenin içindeki iktidar sahipleri aymazlık ve sapkınlık içinde bulunabilir.
Hatta bu iktidar sahipleri kişisel çıkarlarını ülkeyi işgal edenlerin siyasi amaçlarıyla birleştirebilir.
Millet yoksulluk içinde harap olmuş ve bitkin düşmüş de olabilir.
Ey Türk istikbalinin (geleceğinin) evladı!
İşte bu durum ve koşullar içinde bile görevin Türk bağımsızlığını ve Cumhuriyetini kurtarmaktır.
Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur.”

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türk’ün Türk’e propagandası! 01 Aralık 2023 | 213 Okunma Geçmişten günümüze banker piyasası 30 Kasım 2023 | 226 Okunma Varoş bankerlerinden yüksek sosyeteye 29 Kasım 2023 | 420 Okunma Kendim ettim kendim buldum... 28 Kasım 2023 | 566 Okunma Suudiler işi kotarmış bile!.. Kanarya ve Cimbom nerede? 25 Kasım 2023 | 235 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar