Kamuoyu araştırmaları yasaklansın mı?

Bir zamanlar kamuoyu araştırmaları mahkemelik olmuştu. 2002 yılında Tansu Çiller’in DYP’si mahkemeye verdiği dilekçede şöyle diyordu: “Davalılar, gerçeğe aykırı sonuçlar üreterek oldukları kamuoyu araştırması ile alternatif kamuoyu oluşturulmasına sebep olmuştur...

“Davalılar, gerçeğe aykırı sonuçlar üreterek yapmış oldukları kamuoyu araştırması ile alternatif kamuoyu oluşturulmasına sebep olmuştur.  Davacı partinin, oy oranı  yapılan başka araştırmaların neredeyse tamamında yüzde 14’ün üstünde seyretmekteyken, davalı şirket mesleki basiret göstermeyerek, davacı partinin oy oranı ile ilgili doğru ve gerçek olmayan bir sonuç ortaya koymuştur.

Yüzde 10 barajının söz konusu olduğu ülkemizde, bir siyasal partinin yalan ve gerçek olmayan verilerle ve/ya yanlı ve/ya aldatıcı ve/ya yönlendirici bir biçimde hazırlamış oldukları sonuçlara dayalı olarak, barajın altında gösterilmesi, bu yolla toplumun ve seçmenlerin bu siyasal partiye olan ilgisi ve özellikle kararsızlar denilen kitlenin olası yönelişinin haksız engellenmesine ve parti sempatizanlarının partiden uzaklaşmasına neden olacaktır.

Davalılar, dava konusu kamuoyu araştırmasıyla, davacı siyasi partiyi hem kendi seçmenleri gözünde hem de toplum önünde hukuka aykırı olarak küçük düşürmüş, itibarına ve saygınlığına haksız saldırıda bulunmuşlardır.”

Doğru Yol Partisi, şikayetçi olduğu kamuoyu araştırmasının “saldırı” olduğunu belirterek, 8 Ağustos 2002’de Ankara 21. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne suç duyurusunda bulunuyordu.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan seçimi kaybetme pahasına seçim ekonomisi yapmadı mı? 18 Nisan 2024 | 1.203 Okunma Mevzu zaten Gazze değildi de… 16 Nisan 2024 | 527 Okunma Özgür Özel’in yeni CHP’si… 09 Nisan 2024 | 643 Okunma YSK Erdoğan’ın hoşnut olmayacağı bir karar verdi... 05 Nisan 2024 | 945 Okunma Erdoğan Anadolu’da İstanbul’a oy isterken... 03 Nisan 2024 | 1.376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar