Bu vatanın kalifiye insanları neden gidiyorlar?

Tersine bir beyin göçü başladı. Özellikle ABD’de çalışan Türkler ülkelerine geri dönüyor. Türkiye’de iş imkanı bulamadığı için Avrupa ve ABD’ye giden okumuş genç...

Tersine bir beyin göçü başladı. Özellikle ABD’de çalışan Türkler ülkelerine geri dönüyor. Türkiye’de iş imkanı bulamadığı için Avrupa ve ABD’ye giden okumuş genç nüfus artık geri dönüyor. Tersine beyin göçünde özellikle ABD’de çalışan Türkler arasında gerçekleşiyor.”

Beyin göçünün tersine dönmesinin sebeplerini Türkiye’nin AB’ye giriş sürecinde olmasını ve ülke ekonomisinin iyileşmeye başlamasını gösteren İnsan Kaynakları Yönetimi Derneği Başkanı (İNKADE) ve Prometheus Genel Müdürü Yücel Atış’ın bu sözleri 7 Kasım 2005 tarihinde Yeni Şafak gazetesine “Beyin göçü tersine döndü” başlığı ile haber olmuş.

İlk beyin göçünü 1967’de veren ve 2002’li yıllara kadar en çok beyin göçü veren ülkeler sıralamasında hep üst sıralarda yer alan ülkemizde artık “beyin göçünün” tersine döndüğünü söyleyen bir isim daha var. Turkkariyer AŞ’nin Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Aygül... Çok değil yedi yıl önce, 15 Mart 2011 tarihinde Milliyet Gazetesi’ne verdiği röportajda, “beyin göçünün” tersine döndüğünü şu sözlerle anlatmış:

“2009’dan itibaren beyin göçü tersine döndü. 2008’in sonlarından itibaren Türkiye bütün dünyanın dikkatini çekmeye başladı. İngiltere ve Amerika’da finans sektöründe çalışan beyaz yakalılar, Almanya’da ise Türk kökenli akademisyenler artık Türkiye’de çalışmak istiyor. Almanya’da yaşayan, her üç Türk kökenli akademisyenden biri, öğrenimini tamamladıktan sonra Türkiye’de çalışmak istiyor.”

***

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Erdoğan seçimi kaybetme pahasına seçim ekonomisi yapmadı mı? 18 Nisan 2024 | 1.227 Okunma Mevzu zaten Gazze değildi de… 16 Nisan 2024 | 528 Okunma Özgür Özel’in yeni CHP’si… 09 Nisan 2024 | 643 Okunma YSK Erdoğan’ın hoşnut olmayacağı bir karar verdi... 05 Nisan 2024 | 945 Okunma Erdoğan Anadolu’da İstanbul’a oy isterken... 03 Nisan 2024 | 1.376 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar