Yapısalsa çaresi yok mudur?

Merkez Bankası iktisatçıları “Türkiye imalat sanayisinin ithalat yapısını” incelemişler. Ekonomi yazını taramışlar, anketler yoluyla da pekiştirilmiş saha araştırmaları yapmışlar....

Merkez Bankası iktisatçıları “Türkiye imalat sanayisinin ithalat yapısını” incelemişler. Ekonomi yazını taramışlar, anketler yoluyla da pekiştirilmiş saha araştırmaları yapmışlar. Ayrıntılı bir rapor hazırlamışlar. Bulgulara dayalı olarak akıl yürütmüşler ve vardıkları hükmü şöyle ifade etmişler: “Türkiye ekonomisinde ithalata bağımlılık sorunu, esas itibarıyla yapısal bir nitelik taşıyor. Ülkemizin doğal kaynak yapısı, hammadde ve ara malı üretimine yeterli kaynak ayrılamaması, kaliteli ara malı temininde güçlükler, firmaların üretimlerinin yüksek katma değerli aşamalarında uzmanlaşmamış olması gibi nedenlerle ithalata bağımlılık yüksektir.”

Bu ifadenin anlamı şudur:

1. Ekonominin dışa bağımlı olması “yapısaldır”.

2. Dolayısıyla cari açık yani döviz açığı devam edecektir.

3.Döviz açığı kapanamayacağından, dış borçlanma da sonsuza kadar devam edecektir. Finanse edildiği sürece bunda bir sakınca yoktur.

4. Merkez Bankası’nın, bu yapısal çarpıklığın değiştirilmesi konusunda yapacağı hiçbir şey yoktur. Niyeti de yoktur zaten.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Arjantin için ağlama 30 Kasım 2023 | 838 Okunma Yarıdan bir fazla 26 Kasım 2023 | 347 Okunma Dövizde rahatlama 23 Kasım 2023 | 1.381 Okunma Gazze faciası ve Hamas 19 Kasım 2023 | 365 Okunma 500 yıl dayanır 16 Kasım 2023 | 2.463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar