Dumbo, Jumbo ve YEP

Çok eskiden (ne kadar eski diye sormayın lütfen) “Uçan Fil Dumbo” adında bir çocuk çizgi romanı vardı. Fil, en şiddetli rüzgârda bile ayağı yerden kesilmeyecek bir biçimde tasarlanmış...

Çok eskiden (ne kadar eski diye sormayın lütfen) “Uçan Fil Dumbo” adında bir çocuk çizgi romanı vardı. Fil, en şiddetli rüzgârda bile ayağı yerden kesilmeyecek bir biçimde tasarlanmış (intelligent design dedikleri bu olsa gerek) kocaman bir memeli hayvandır. Çizgi romanın kahramanı olan Dumbo ise, kulaklarını kanat gibi çırparak uçabilen bir fildi.

“Doğaüstü” kavramına karşı olduğum için, uçan fil hikâyesine bozulmuş ve “Fil ise uçamaz, uçuyorsa fil değildir” diye bir sonsöz geliştirmiştim. Rivayete göre Katar Emir’i, Türkiye Cumhurbaşkanına, Jumbo tabir edilen (maket değil gerçek) fil gibi bir uçak armağan etmiş. Ben de diyorum ki; “Bu Dumbo/Jumbo uçuyorsa, hediye değildir; hediye ise uçmayan bir makettir”.

Dolara kurşun attığımız ve YEP (Yeni Ekonomi Programı) ile bütçede 76 milyar lira tasarruf planladığımız şu günlerde bu uçak, 400 milyon dolara satın alınmış olamaz. Çünkü latife bir yana, böylesi bir israfa Maliye ve Hazine Bakanı Albayrak izin vermez bir defa.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Arjantin için ağlama 30 Kasım 2023 | 838 Okunma Yarıdan bir fazla 26 Kasım 2023 | 347 Okunma Dövizde rahatlama 23 Kasım 2023 | 1.381 Okunma Gazze faciası ve Hamas 19 Kasım 2023 | 365 Okunma 500 yıl dayanır 16 Kasım 2023 | 2.463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar