Cari açık ve dolarla ucuz işçilik

Türk ekonomisinin kırılgan olmasının bir numaralı sebebi, sürekli “cari açık” yani döviz açığı vermemizdir. Cari açığı “finanse etmek” (kapamak değil) için...

Türk ekonomisinin kırılgan olmasının bir numaralı sebebi, sürekli “cari açık” yani döviz açığı vermemizdir. Cari açığı “finanse etmek” (kapamak değil) için sürekli dış borç almak zorundayız. Dışarıdan sürekli borçlanıldığı için dış borç stoku büyümektedir. Dış borç stoku büyüdüğü için, borç verenler “şimdi ekonominiz daha kırılgan hale geldi” deyip faizleri artırmaktadır.

Her geçen yıl, hem cari açığı hem de dış borç stokunu çevirebilmek için daha yüksek faizle yeni dış borç alıyoruz. Bu yüzden milletimizin dışarıya ödediği yıllık faiz de bir yıl öncesine göre büyüyor.

Yıllık faiz ödemeleri arttıkça, “ticaret açığı” (mal ve hizmetlerin ithalatı ile ihracatı arasındaki fark) nispeten azalsa bile “dış borç faizleri” arttığı için cari açık azalmıyor.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Arjantin için ağlama 30 Kasım 2023 | 836 Okunma Yarıdan bir fazla 26 Kasım 2023 | 345 Okunma Dövizde rahatlama 23 Kasım 2023 | 1.380 Okunma Gazze faciası ve Hamas 19 Kasım 2023 | 364 Okunma 500 yıl dayanır 16 Kasım 2023 | 2.460 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar