Anket sonuçlarını yorumlama

Metropoll “kamuoyu” araştırma firması, halkımız Kanal İstanbul hakkında ne düşünüyor konulu bir anket yapmış. Ziraat profesörü Özer Sencar yönetimindeki Metropoll, kuruluş yıllarında AKP...

Metropoll “kamuoyu” araştırma firması, halkımız Kanal İstanbul hakkında ne düşünüyor konulu bir anket yapmış. Ziraat profesörü Özer Sencar yönetimindeki Metropoll, kuruluş yıllarında AKP yandaşı gibi algılandıysa da bugün işini doğru yapan bir şirket olarak kabul edilmektedir.

Ankete katılanların %38 gibi yüksek bir oranının, Kanal İstanbul’u istemesine şaşırdım. Ankete katılanlar, “Kanal istiyor musunuz?” sorusunu “R.T. Erdoğan’ı destekliyor musunuz?” a çevirerek yanıtlamış olmalılar. Katılımcıların anket sorusunu zihinlerinde tercüme ederek cevaplaması anketçiliğin en ciddi meselesidir.

Bu nedenle anketler “çapraz sorularla, ilk cevabı irdeleyecek” şekilde inşa edilir. Ankete katılanların %14’ü “Fikrim yok” demiş. Bunlar seçim anketlerinin tipik “kararsızlar” kümesidir. Anketin diğer sorularına verilen cevaplar, ilk soruya verilen ile tutarlı değil. Mesela %64 kanalı yapıp işletecek firmaya geçiş garantisi (hasılat garantisi diye okuyun) verilmesini doğru bulmuyor.

Ayrıca halkın %66’sı “Bedava Boğaziçi dururken, kimse paralı kanaldan...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Arjantin için ağlama 30 Kasım 2023 | 838 Okunma Yarıdan bir fazla 26 Kasım 2023 | 347 Okunma Dövizde rahatlama 23 Kasım 2023 | 1.381 Okunma Gazze faciası ve Hamas 19 Kasım 2023 | 365 Okunma 500 yıl dayanır 16 Kasım 2023 | 2.463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar