Harcama artışı yüzde 10.9

Büyüme rakamları açıklandı. Ne kadar doğ­ruydu tartışması­nı bir yana bıra­kıyorum. Olayı resmi rakamları kullanarak yorumlamaya çalı­şacağım. Yoruma geçmeden önce...

Büyüme rakamları açıklandı. Ne kadar doğ­ruydu tartışması­nı bir yana bıra­kıyorum. Olayı resmi rakamları kullanarak yorumlamaya çalı­şacağım. Yoruma geçmeden önce üç hususu vurgulamak istiyorum.

1. Ölçümlerin anket ve örnekleme yoluyla yapıldığı sosyal bilimlerin en müspeti, yani ölçüme en uygun olanı, iktisattır. Onda dahi ölçümler (milli gelir, milli gelir büyü­mesi, enflasyon, işsizlik, cari açık, kamu borcu, verimlilik artışı vs) için kamuya açıkla­nan resmi veya gayri resmi rakamlar takribidir.

2. Mahkemeye düşenler arasında bitmek tükenmek bilmeyen “gerçek nedir” tartışmalarına son vermek amacıyla (zannedersem Profe­sör İsmet Sungurbey tarafın­dan söylenmiş) “hayattaki gerçekle, hukuki gerçek aynı değildir” diye bir söz vardır. Mesela bir evin gerçek sahibinin adı ile tapu kayıtları arasında çelişki varsa, hukuk için gerçek mal sahibi tapu kütüğünde adı yazılandır. İktisatta da resmi makamlar tarafından açıklanan rakam­lar, yanlışlığı anlaşılıp revize edilene kadar (gerçek olmasa da) gerçek kabul edilir.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Arjantin için ağlama 30 Kasım 2023 | 838 Okunma Yarıdan bir fazla 26 Kasım 2023 | 347 Okunma Dövizde rahatlama 23 Kasım 2023 | 1.381 Okunma Gazze faciası ve Hamas 19 Kasım 2023 | 365 Okunma 500 yıl dayanır 16 Kasım 2023 | 2.463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar