Güney Kore ve din

Ülkemizde Güney Kore hayranı çoktur. Türkiye’de, Kore’nin 1950’li yıllarda Türkiye’den geri olduğu söylenir durur. Bu tespit yanlıştır. Bir harp veya ekonomik kriz sonrası yapılan iktisadi ve sosyal...

Ülkemizde Güney Kore hayranı çoktur. Türkiye’de, Kore’nin 1950’li yıllarda Türkiye’den geri olduğu söylenir durur. Bu tespit yanlıştır. Bir harp veya ekonomik kriz sonrası yapılan iktisadi ve sosyal ölçümler ile ülkeler arası kıyaslama yapılamaz. Çünkü anormal dönemlerin istatistiklerindeki gürültü seviyesi, gerçek sinyalden yüksektir.
1950-1953 yılları arasında cereyan eden Kore savaşı, ülkenin “Komünist Kuzey”, “Kapitalist Güney” olarak ikiye bölünmesiyle sonuçlandı.
O tarihten sonra Amerika’nın kanatları altına giren gariban (?) Güney Kore, adeta bir mucize yaratarak bugünün gelişmiş Kore’sine dönüştü. Bu yazı, Güney Kore’nin iktisadi kalkınma modeli üzerine değildir.
Ancak Güney Kore’nin çok uzun yıllar “diktatörler” tarafından yönetildiğini söylemeden de geçmek istemiyorum.
Ayrıca dünya iktisadi kalkınma tarihinde, son 200 yıl içinde, gelişmişlik sıralamasında bir üst kümeye geçebilen ülkelerin hepsinin “cari işlem fazlası” vererek bunu başardığını da eklemeliyim. KORE’DE DİNSEL DEĞİŞİM Güney Kore’nin, kalkınmaya geri kalmışlıktan başlamamış olsa bile, bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri haline gelmiş olması çok önemlidir.
Koreliler, diğer Pasifik ülke halkları gibi Budist olarak bilinirdi. Yerküresinin bu bölgesinde ayrıca Taoizm, Şintoizm, Konfüçyanizm ve benzeri “dinler” de insan davranışları üzerinde etkili olmuştur.
İstatistiklere göre 1950’de nüfusunun % 8’i Hristiyan olarak kayıtlara geçen Kore’de, halkın ekseriyeti Budist’ti. Bugün Hristiyanların oranı % 29’a ulaşmış, “Budist’im” diyenler, % 20’nin altına düşmüştür.
Daha da önemlisi, Korelilerin yarısından fazlasının, Çin’de olduğu gibi, hiçbir dine bağlı olmadığını beyan etmesidir. DÜNYA’DA VE TÜRKİYE’DE DİNSEL DEĞİŞİM İlerleyen toplumlarda “Örgütlü Din” (Organized Religion) geri giderken Türkiye’de ileri mi gidiyor? A...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Arjantin için ağlama 30 Kasım 2023 | 838 Okunma Yarıdan bir fazla 26 Kasım 2023 | 347 Okunma Dövizde rahatlama 23 Kasım 2023 | 1.381 Okunma Gazze faciası ve Hamas 19 Kasım 2023 | 365 Okunma 500 yıl dayanır 16 Kasım 2023 | 2.463 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar