Vatan Savaşımız için Birinci Dünya Savaşı dersleri

Vatan Savaşındayız. İkinci İstiklâl Savaşı adlandırması da yerindedir. Şu anda ABD’nin piyonlarına karşı savaşıyoruz. Ancak ABD ve İsrail, Doğu Akdeniz’de namlularını...

Vatan Savaşındayız. İkinci İstiklâl Savaşı adlandırması da yerindedir. Şu anda ABD’nin piyonlarına karşı savaşıyoruz. Ancak ABD ve İsrail, Doğu Akdeniz’de namlularını Türkiye’ye doğrultmuş bulunuyor. Türkiye’ye yönelik tehdit, Doğu Akdeniz’e kaymakta ve ağırlaşmaktadır. Borç batağına saplanan ekonomi ise, gittikçe daha ciddî görüntüler veriyor. 1915 koşullarını yaşadığımızı söyleyenler arasında hükümet mensupları var. O dönemin savaş ekonomisi tecrübeleri gündeme gelecektir.

DOĞRU MEVZİLENME İÇİN DOĞRU TARİH

Birinci Dünya Savaşı, bugün için çok önemli dersler içermektedir. Aslında bugün izlenen siyasetler, Birinci Büyük Savaş üzerinden de tartışılmaktadır. İttihat Terakki yönetiminin savaş stratejisi ve siyasetleri, yalnız bir tarih sorunu olarak değil, bugünkü vatan savaşı bağlamında değerlendirilmektedir. Bugünkü Vatan Savaşını “Saray Savaşı” olarak niteleyen çevreler, Birinci Dünya Savaşında da Türkiye cephesinde değiller. Girdikleri mevziyi Birinci Dünya Savaşından malzemeler arayarak kuvvetlendirme çabasındalar. Bir kısmı geçmişten kalan bir takım hurafeler, yeniden piyasaya sürüldü.

Teori dergisi, bu gündeme yabancı kalamazdı. Gündem, savaş gündemidir ve bu gündem, tıpkı Birinci Dünya Savaşında olduğu gibi, yalnız Türkiye’nin değil dünyanın kaderini belirliyor. gündeme ışık tutan nitelikli inceleme ve araştırmalarla gündeme ışık tutmaktadır. Derginin bayilerde bulunan Ekim sayısında yer alan Doğu Perinçek, Prof. Dr. Zafer Toprak, E. Org. Ergun Saygun, Oktay Yıldırım, Prof. Dr. Cüneyt Akalın, Şule Perinçek, Mecit Ünal, Doç. Dr. Hüner Tuncer, Duygu Karabulut, Eren Öztürk, Kaan Arslan, Sadık Can Perinçek imzalı araştırma ve incelemeler, tarih çalışmalarımız yanında strateji ve siyaset tartışmalarına da ışık tutacak niteliktedir.

HURAFELER VE GERÇEKLER

Teori dergisinin bu sayısında Birinci Dünya Savaşının tarihsel gerçekleri, hurafelerle mücadele edilerek açıklanmaktadır. İşlediğimiz tezleri şöyle sıralayabiliriz:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.629 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 61 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 240 Okunma Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum 08 Nisan 2024 | 160 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar