Türkiye Parlamentosu da soykırıma hükmedemez

Sayın Meral Akşener’in yönettiği İyi Parti’nin TBMM Grup Başkanvekilliği, 8 Mayıs’ın ‘Cezayir Soykırımı Anma Günü’ olarak kabul edilmesi için kanun önergesi verdi.


KANUNLAR GENELDİR
Birincisi, İyi Parti Meclis’e girmiş fakat kanun nedir bilmiyor. Kanunlar geneldir. Herhangi bir kişi veya olay hakkında kanun çıkarılamaz. Bu durumlarda yapılan düzenlemelere kanun değil, Anayasa Hukuku’nda “TBMM Kararı” denir.
Fransa’nın Cezayir’de Ermeni Soykırımı yaptığı konusunda kanun olmaz. Olsa olsa TBMM Kararı olabilir. Ancak öyle bir karar da, diğer ülkelerin parlamentolarında alınan soykırım kararları gibi hukuka aykırı olur.


SOYKIRIM SUÇUNU BİREYLER İŞLER DEVLETLER İŞLEMEZ
Ceza Hukuku’nun temel ilkesidir: Suç ve ceza bireyseldir. Suçu özel kişiler işler, bireyler işler, tüzel kişiler ve devletler suç işlemez. Vergi Hukuku’nun kurumlara uyguladığı yaptırımlar, Ceza Hukuku’nun suç ve ceza kavramlarından farklıdır.
Uluslararası hukuk doktrininde, soykırım suçunu belli bir devletin yöneticilerinin işlemesi durumunda, o devletin de sorumlu olacağı yönünde görüşler vardır. Ancak dikkat buyurulsun, buradaki sorumluluk, ceza sorumluluğu değildir, siyasal sorumluluktur. Bu nedenle devletler soykırım suçu işlemez.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ölmüş eşeğin etinden sucuk yapabilirler mi 29 Mart 2024 | 83 Okunma Avrupa milliyetçiliği yeniden dünya gündeminde 27 Mart 2024 | 216 Okunma Muhafazakârların milliyetçiliği 25 Mart 2024 | 463 Okunma Çarlık Rusyası’nın Of’tan kurtuluşu 23 Mart 2024 | 637 Okunma AK Parti’yi kemiren Ortaçağlı ve bölücü müttefikleri 22 Mart 2024 | 1.452 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar