Türkiye Araplaşıyor mu?

“Türkiye Araplaşıyor” yakınması var. Özellikle Batıcı çevrelerde şu anda revaçta olan itiraz budur. Kimi Atatürkçü de aynı görüşte. “Araplaşma”ya itirazlar, Laikliği...

“Türkiye Araplaşıyor” yakınması var. Özellikle Batıcı çevrelerde şu anda revaçta olan itiraz budur. Kimi Atatürkçü de aynı görüşte. “Araplaşma”ya itirazlar, Laikliği savunma kapsamında ileri sürülmektedir.
SON İKİ YÜZYILDA YOBAZLIĞIN KÖKENİ
Son iki yüzyılımıza bakalım, Türkiye’de dinciliği, şeyhliği, tarikatçılığı, cemaatçiliği besleyen ve örgütleyen Arap ülkeleri mi, yoksa Batılı emperyalistler mi?
19. yüzyılın ortalarından bu yana gericiliğin arkasındaki güç, önce İngiliz emperyalizmidir, İkinci Dünya Savaşından sonra da ABD emperyalizmidir.
Çağdaşlaşma mücadelemizi bağımsızlık mücadelesinden kopardığımız zaman ne Laiklik kalır, ne de Atatürk. 
ATATÜRK VE ARAPLAR
Atatürk’ün kendisi hayatı boyunca emperyalizme ve gericiliğe karşı hep Arap ülkeleriyle ve halklarıyla cephe kurmaya çalıştı. 
Trablusgarp’ta gittiler Arap aşiretlerini İtalyan emperyalistlerine karşı örgütlediler ve mücadeleye yönelttiler. 
Daha Meşrutiyet döneminde Atatürk, Arap halklarının yaşadığı toprakların Arap yönetimine bırakılmasını cesaretle savunuyordu. Araplar, kendi kaderlerine sahip olmalı ve kendi devletlerini  kurmalıydı. 
İstiklâl Savaşının başında Mustafa Kemal Paşa, Revandiz’li Ali Saip Bey ve Şefik Özdemir Bey gibi seçkin subayları, Suriye ve Irak’a göndererek, Arap halkını İngiliz emperyalizmine karşı silahlı mücadeleye seferber etti. 
ATATÜRK’ÜN TÜRKİYE-SURİYE-IRAK KONFEDERASYONU PLANI
Yine Atatürk, Irak ve Suriye’den Ankara’ya gelen heyetlerle görüşerek bir Türkiye-Suriye-...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.629 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 996 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 61 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 240 Okunma Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum 08 Nisan 2024 | 160 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar