Siz o romanların neresindesiniz

Yakup Kadri’nin romanlarını okuyarak son iki yüzyılın devrim tarihimizi anlayabilirsiniz. Dikkat buyurunuz anlayabilirsiniz diyoruz, öğrenmekten farklı.Roman, Yakup Kadri örneğinde gördüğümüz gibi tarihçinin...

Yakup Kadri’nin romanlarını okuyarak son iki yüzyılın devrim tarihimizi anlayabilirsiniz. Dikkat buyurunuz anlayabilirsiniz diyoruz, öğrenmekten farklı.

Roman, Yakup Kadri örneğinde gördüğümüz gibi tarihçinin ötesine geçiyor, daha derinlere iniyor. Teori Dergisinin Eylül sayısında Doç. Dr. Atakan Hatipoğlu’nun “Hesaplaşma ve Huzursuzluk: Yakup Kadri’nin Romanlarında Türk Devrimi” başlıklı yazısını hayranlıkla okudum. Ağustos sayısında Gaffar Yakınca’nın “Peyami Safa: Doğu Batı arasında bir muhafazakâr devrimci” yazısı da heyecan vericiydi.

Yakınca ve Hatipoğlu, bir romancı nasıl incelenir, roman nedir, tarih ile roman arasındaki bağlantı gibi edebiyatın çok önemli sorularına ustaca yanıtlar veriyorlar.

Roman, kuşkusuz tarih kitabı değil, ama roman tarihsel süreçlerin edebiyattaki izdüşümüdür. Romanda karakterler, toplumun serüvenini açıklamak için vardır. Romanda Salur Kazan’ı Rolls Royce arabaya bindiremezsiniz. O, atın üzerindedir ve kişiliğini de üzerine bindiği at belirler.

...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.629 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 240 Okunma Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum 08 Nisan 2024 | 161 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar