NATO’nun doğusu

Karadeniz ve Doğu Akdeniz suları birlikte ısınıyor. Putin ile Biden arasındaki 50 dakika süren telefon görüşmesinden sonra dünyanın gözü Rusya-Ukrayna sınırındadır. Aslında o sınır, Rusya ile...

Karadeniz ve Doğu Akdeniz suları birlikte ısınıyor. Putin ile Biden arasındaki 50 dakika süren telefon görüşmesinden sonra dünyanın gözü Rusya-Ukrayna sınırındadır. Aslında o sınır, Rusya ile ABD arasındadır ve aynı zamanda Türkiye ile ABD arasındaki sınırın da devamıdır. 

Konu NATO’nun doğuya doğru genişlemesi. Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya alınmasını Rusya kırmızı çizginin aşılması olarak görüyor. Türkiye’nin de kırmızı çizgisi orada ve Doğu Akdeniz’dedir.

Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Sayın Aleksei Yerhov’un 23 Aralık 2021 günü Vatan Partisi Genel Merkezi’ne yaptığı ziyarette de geniş bilgi edindik. Yerhov, işin şakasının olmadığını Putin’e göndermeler yaparak anlattı. 1990-91 yılında Saddam Hüseyin’in yönettiği Irak, kendi İzmirleri olan Kuveyt’i ülke toprağına katınca, ABD’nin askerî hazırlığı için altı ay gerekmişti. Eğer Körfez ülkeleri NATO’da olsaydı, silahlı harekât için saatler yetecekti. 

Rusya, NATO’nun, daha doğrusu ABD’nin nükleer namlularıyla komşu olmak istemiyor. Putin, ABD’den Ukrayna ve Gürcistan’ın NATO’ya alınmayacağına ilişkin yazılı güvence istiyor. 

12 Ocak günü yapılması öngörülen Rusya-NATO toplantısı ve diğer ikili görüşmelere giden süreçte özellikle Avrupa’da kaygılar yükseliyor. Almanya başta olmak üzere ABD’nin Avrupa’daki müttefikleri kendilerini Rusya ile karşı karşıya getirecek olasılıklardan kaçınmakta ısrarlılar ve ABD’nin Rusya’yı hedef alan yaptırım tehditlerine de olumlu bakmıyorlar.

NATO’nun doğusunda ne var?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Avrupa milliyetçiliği yeniden dünya gündeminde 27 Mart 2024 | 215 Okunma Muhafazakârların milliyetçiliği 25 Mart 2024 | 462 Okunma Çarlık Rusyası’nın Of’tan kurtuluşu 23 Mart 2024 | 636 Okunma AK Parti’yi kemiren Ortaçağlı ve bölücü müttefikleri 22 Mart 2024 | 1.452 Okunma Rusya ve Çin dostluğu halk tabanına oturdu 21 Mart 2024 | 171 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar