’Mağrur olma padişahım’

Bu ne tantana! Bu ne şaşaa! Bu ne debdebe! Yeni padişah tahta mı çıkıyor, yoksa kralın taç giyme töreni mi? Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni kendisi...

Bu ne tantana!
Bu ne şaşaa!
Bu ne debdebe!
Yeni padişah tahta mı çıkıyor, yoksa kralın taç giyme töreni mi?
Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığı Göreve Başlama Töreni kendisi açısından çok tehlikeli gelişmelere işaret ediyor.
KİBİRDİR YORULUP YOLLARDA KALAN
Bilindiği gibi Osmanlı padişahlarına törenlerde halk hep bir ağızdan “Mağrur olma padişahım, senden büyük Allah var” diye bağırırdı. Padişahın tahta çıkışında, cülus töreninde, bayram günlerinde ve Cuma namazlarında uygulanan bu görenek, bir rivâyete göre 16. yüzyılın başında Yavuz Sultan Selim zamanında başlamıştı ve Osmanlının son günlerine kadar sürmüştü. Padişahın sınırsız olduğu söylenen bir iktidarı vardı ama o iktidarı kayıtlayan yine de bir hukuk bulunuyordu. Allah, Padişahı sınırlayan o şeriatın özetiydi.
Tehlikeli olan, Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından bir “Mağrur olma” durumunun varlığıdır. Şah Hatayi’nin dediği gibi, “Kibirdir yorulup yollarda kalan.”   
Bu tantana, bu kibir, Türkiye’nin önündeki sorunları aşma konusunda Sayın Cumhurbaşkanına hiçbir güç sağlamayacaktır. Tersine bu törenlerin ağırlığı taşınması zor bir yüke işaret ediyor. Tarih boyunca hep görülmüştür: Her sistem çökerken, yıkımının üzerini yaldızlarla ve süslerle kapatmaya uğraşır. Nerde bir ihtişam varsa, aslında bir çöküşün kanıtıdır. 
Osmanlı Devleti’ni devlet yapan Yıldırım Beyazıtların, Fatih Sultan Mehmetlerin yaşadıkları saraylar ile son çöküş döneminin saraylarını karşılaştırmak bile bu konuda yeterli verileri ortaya koyar.
Turgut Özallar’ın kurduğu Borçlanma Ekonomisi çök&...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ölmüş eşeğin etinden sucuk yapabilirler mi 29 Mart 2024 | 44 Okunma Avrupa milliyetçiliği yeniden dünya gündeminde 27 Mart 2024 | 215 Okunma Muhafazakârların milliyetçiliği 25 Mart 2024 | 463 Okunma Çarlık Rusyası’nın Of’tan kurtuluşu 23 Mart 2024 | 637 Okunma AK Parti’yi kemiren Ortaçağlı ve bölücü müttefikleri 22 Mart 2024 | 1.452 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar