Kuzey Irak modeli

Türkiye, Zeytin Dalı Harekâtı’nın kapsamını belirledi. Bu harekât, Afrin’le sınırlı değil, terör örgütlerini Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinden temizlemeyi hedefliyor. Elbette öncelikli...

Türkiye, Zeytin Dalı Harekâtı’nın kapsamını belirledi. Bu harekât, Afrin’le sınırlı değil, terör örgütlerini Suriye’nin ve Irak’ın kuzeyinden temizlemeyi hedefliyor. Elbette öncelikli hedef, PKK/PYD terör örgütü. Kesin sonuç, Kandil’e beyaz bayrak çektirilmesidir.
Karşıdaki güçler belli: En başta ABD ve İsrail. Harekât, Menbiç’e ve arkasından Fırat’ın doğusuna doğru genişledikçe, koşullar da çetinleşecek. Doğu strateji kurmak ve doğru siyasetler uygulamak, askerî başarının şartlarıdır.

MODEL HAZIR

Aslında model hazır. ABD’nin piyonları daha dört ay önce Kerkük’te tek bir mermi atmadan kaçmışlardı. Irak Ordusuna karşı direnme cesareti gösteremeyenler yalnız Barzani’nin peşmergeleri değildi, PKK’nın silahlı başıbozukları da çareyi kaçmakta buldular. Referandum sürecinde Barzani’yi ateşe süren ABD ve İsrail, daha sonra geri adımlar atmak zorunda kaldı.  Irak’taki başarının iki önemli nedeni var. Birincisi, orası Irak toprağı. Irak yönetimi, kendi toprak bütünlüğünü korumak için, silahlı güç kullanmakta kararlı davrandı. 
İkincisi, başta Türkiye, İran, Suriye ve Rusya olmak üzere bölge devletleri ABD ve İsrail’in İkinci İsrail girişimine karşı birleştiler. ABD’nin hesap edemediği buydu. Washington, özellikle Türkiye ile İran’ın arasını açarak hedefine ulaşacağını sanıyordu. Vatan Partisi’nin Tahran görüşmeleri ve hükümetin İran’a elini uzatmasıyla bu siyaset geçersiz kılındı.

SURİYE’NİN KUZEYİNDEKİ KUVVET DENGELERİ

Batı Asya ülkeleri, Suriye’nin kuzeyinde...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.629 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 240 Okunma Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum 08 Nisan 2024 | 161 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar