Kadınlara HÜDAPAR müjdesi ve 1221 yılında Semerkant kadını

Kadınlara 8 Mart müjdesi geldi: HÜDAPAR, SAADET PARTİSİ ve YENİDEN REFAH PARTİSİ, belediye seçimlerini kazanınca kadınlar erkeklerle aynı otobüse binmeyecek! Genel Başkanları ve yöneticileri...

Kadınlara 8 Mart müjdesi geldi: HÜDAPAR, SAADET PARTİSİ ve YENİDEN REFAH PARTİSİ, belediye seçimlerini kazanınca kadınlar erkeklerle aynı otobüse binmeyecek! Genel Başkanları ve yöneticileri açıkladı. Yalnız kadınların bineceği otobüs seferleri koyacaklarmış.

Peki o otobüsler nereye gidecek?

HÜDAPAR’ın, SAADET PARTİSİ’nin ve YENİ REFAH PARTİSİ’nin işleri zor! Bir de o otobüslerin gideceği her yerde kadınlarla erkekler arasına duvarlar örmek, dikenli teller çekmek, kafesler inşa etmek, hendekler açmak gibi belediye hizmetleri gerekiyor.

1221 yılının Semerkant kadınını nasıl hatırlamazsınız? Cuma namazına erkeklerle birlikte katılıyorlardı. Bir Çinli gezgin gözleriyle görmüş, seyahatnamesinde yazıyor. Biz Rus tarihçisi B.V. Lunin’den öğreniyoruz. V.V. Bartold ve Rus Oryantalizminde Orta Asya başlıklı kitabının 127. sayfasından okuyabilirsiniz (Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara, 2021, s.127)

1221 yılında Semerkant, Kıpçak Türklerinin Harîzmşah Devletinin başkentiydi. Tarihin büyük kahramanlarından Celâleddin Harîzmşah, henüz hükümdar olmuştu ve Cengiz Han’la savaşıyordu.

Harîzmşahlar, İslâm dinine bağlıydılar ve İslâmın yükseliş çağındaki bütün ülkelerde olduğu gibi kadın, zamanın Avrupa ülkeleriyle karşılaştırılmayacak bir konumdaydı. Cuma namazlarına katılmaları da, o konumlarından bir sahne oluyor. Peter Frankopan, İpek Yolu kitabında Ortaçağın Müslüman toplumlarındaki kadın ile Avrupa’daki kadının hayatı arasındaki uçurumu yazıyor (s.299).

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Türkiye’nin tasarruf yeteneği 27 Nisan 2024 | 51 Okunma Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.631 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 242 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar