Hazine ve Maliye Bakanının ‘Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı’

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı”nı açıkladı. Son dönemde enflasyondaki artışın nedeni, Bakan tarafından da kabul ediliyor. Dış ticaret...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı”nı açıkladı.
Son dönemde enflasyondaki artışın nedeni, Bakan tarafından da kabul ediliyor. Dış ticaret açığına bağlı olarak dolar fiyatının yükselişi, ithal edilen malların fiyatını ve dolayısıyla bütün piyasayı etkiliyor.
Bulunan çare: Bütün firmalar en az yüzde 10 fiyat indirimi uygulayacak. Yüksek faizli kredilerde de yüzde 10 indirim yapılıyor. Ayrıca hükümet, elektrik ve doğalgaza “önemli bir küresel gelişme olmadıkça” yıl sonuna kadar zam yapmayacağını açıklıyor. KDV iadeleri hızla verilecek. TOBB, TÜSİAD, MÜSİAD, Bankalar Birliği gibi kurumların da katılımıyla bir kampanya başlatılıyor.
SİSTEM EFSANESİ
Yüzde 10 fiyat indirimi kampanyaları, elektrik ve doğalgaz fiyatlarının yıl sonuna kadar sabitlenmesi, bütün bu önlemler, bir itirafı dile getiriyor: Serbest piyasa bir sistem efsanesidir. 
KDV iadesinin hızla verilmesi yoluyla piyasadaki para hacminin artırılması da, sıkı para politikasına pek yüz verilmediğini gösteriyor. Çünkü enflasyonun nedeni, talebin yüksek olması değildir. Yükselen dolar fiyatı nedeniyle maliyetin yükselmesidir. 
İlan edilen “Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı”na göre, mallar, piyasa koşullarında oluşmuyor, faizlere dokunuluyor, para hacmi dolaylı yollardan artırılıyor, bir tür müdahale ve narh sistemi kurma çabası var. Ne kadar tutar ayrı bir konu. Ancak bu girişimler, piyasa sistemi içinde bir çare bulamadıklarını, devletçiliğin, planın ve toplumsal seferberlik gibi piyasa dışı etkenlerin şart olduğunu gösteriyor.
HÜKÜMETİN SERBEST PİYASA PRANGASI
Ne var ki, Hük&uuml...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Avrupa milliyetçiliği yeniden dünya gündeminde 27 Mart 2024 | 215 Okunma Muhafazakârların milliyetçiliği 25 Mart 2024 | 462 Okunma Çarlık Rusyası’nın Of’tan kurtuluşu 23 Mart 2024 | 636 Okunma AK Parti’yi kemiren Ortaçağlı ve bölücü müttefikleri 22 Mart 2024 | 1.452 Okunma Rusya ve Çin dostluğu halk tabanına oturdu 21 Mart 2024 | 171 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar