Gayrimeşru açıklamasındaki teslimiyet

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Salı günü CHP grup toplantısında tarihî önemde bir açıklama yaptı. Gerçi daha önce HDP de 16 Nisan sonrasında yürürlüğe giren...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Salı günü CHP grup toplantısında tarihî önemde bir açıklama yaptı. Gerçi daha önce HDP de 16 Nisan sonrasında yürürlüğe giren anayasanın gayri meşru olduğunu ısrarla ilan ediyordu. Ancak aynı görüş CHP Genel Başkanı tarafından paylaşılınca olayın çapı tarihî boyutlar kazanıyor. Kılıçdaroğlu’nun açıklaması özetle üç noktada toplanıyor:
1- Yürürlükte olan anayasa gayrimeşrudur.
2- Mevcut iktidar meşru olmayan anayasaya göre görev yapıyor.
3- Bu anayasaya göre yapılacak her şey gayrimeşrudur.

İKTİDARI DEĞİŞTİRME YOLU

Tarih boyunca meşruiyet tartışmaları aslında iktidarları değiştirme yoluyla ilgilidir. Meşruluğunu kaybetmiş olan yönetimlerin var olan hukuki rejim içinde değiştirilmesi yolunun kapandığı kabul edilir. Meşru olmayan bir yönetim, kendisinin nasıl değiştirileceğine de karar vermiş sayılır. Gelmiş geçmiş bütün meşruluk tartışmalarının özü budur.
CHP Genel Başkanı da işte bu öze girmiş bulunuyor. Açıklaması kendi içinde tutarlıdır ve mantıklıdır: Yürürlükte olan anayasa gayrimeşru, bu anayasaya dayanarak yapılan devlet görevleri gayrimeşru, yine bu anayasaya dayanarak yapılacak her şey gayrimeşru!

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.629 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 240 Okunma Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum 08 Nisan 2024 | 160 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar