​Deli Fuat Paşa’yı tanıyor musunuz?

Önceki akşam İstanbul Büyükdere’de yüz kadar öncümüzle birlikte yemek yedik ve Millî Hükümet seçeneğini nasıl oluşturabileceğimizi görüştük. Buluşma yeri olarak Müşir...

Önceki akşam İstanbul Büyükdere’de yüz kadar öncümüzle birlikte yemek yedik ve Millî Hükümet seçeneğini nasıl oluşturabileceğimizi görüştük. Buluşma yeri olarak Müşir Fuat Paşa Yalısını seçen, Lütfü Akdoğan ağabeyimiz. Boğaz havası, tarihsel ortam, her şey çok güzel. Hele Fuat Paşa’nın adı, toplantımıza çok yakıştı. Vatan Savaşının çetin koşullarında tecrübe, kararlılık ve cesaret gerekli. Bizim esin kaynağımız, artık kahramanlarımızdır.


 

ÇARLIK ORDUSUNU YENEN KOMUTAN

Fuat Paşa, Kafkas kökenli Müşir Hasan Paşa’nın oğlu. 1835 yılında Kahire’de doğuyor ve 1931 yılında, 96 yaşında İstanbul’da hayata gözlerini yumuyor. Olağanüstü cesareti dolayısıyla “Deli” diye anılıyor. Öğrenimini Mısır’daki Abbasiye Mektebi’nde tamamladı. Aynı okulda bir süre hocalık yaptıktan sonra, 1869 yılında Albay rütbesiyle İstanbul’a atandı. Dâr-ı Şûray-ı Askeri’de çalışırken, 1872 yılında aşiret ayaklanmalarını bastırmakla görevlendirilerek Kerkük’e gönderildi.

Karadağ savaşlarında (1876) gösterdiği yararlıklar üzerine tümen komutanı olarak Tuna ordusuna gönderildi. 93 Harbi diye bildiğimiz 1877 -1878 Türk-Rus Savaşı’nda kazandığı başarılarla destan yazdı. Elena’da Çarlık kuvvetlerini bozguna uğrattı, bu nedenle “Elena Kahramanı” diye ün yaptı. Savaştan sonra müşirliğe (mareşalliğe) yükseltildi. Olağanüstü elçi olarak Avusturya ve Rusya’ya gönderildi (1894).

ABDÜLHAMİT’E KAFA TUTUYOR

Abdülhamit, Elena başarısından sonra, Fuat Paşa’ya büyük bir nişan verdi. Hünkar kendisine nişanını takarken Paşa’nın başı dimdikti. Padişah’a söyledikleri tarih sayfalarına geçti:

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.629 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 240 Okunma Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum 08 Nisan 2024 | 160 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar