CHP İdlib’de ‘Suriye tehdidine’ karşı mevzilendi

Tahran Zirvesi oluyor. CHP ve İyi Parti’den ses yok. En sonunda CHP’nin beklenen açıklaması geldi. Dün Aydınlık’ta okumuşsunuzdur. Aslında merâk edilecek bir şey yok. İdlib politikasının CHP’nin genel...

Tahran Zirvesi oluyor. CHP ve İyi Parti’den ses yok. En sonunda CHP’nin beklenen açıklaması geldi. Dün Aydınlık’ta okumuşsunuzdur. Aslında merâk edilecek bir şey yok. İdlib politikasının CHP’nin genel mevzilenmesi içinde olması normal.

CHP’NİN İDLİB VE DOĞU FIRAT POLİTİKASI

Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz’ün CHP adına yaptığı açıklamanın esasını şöyle özetleyebiliriz:

1. CHP yönetimi, Suriye’nin harekâtını tehdit olarak görüyor. CHP yönetimi, ‘Suriye yönetiminin İdlib’de başlatacağı askerî harekâtın “sivil halkın güvenliğini tehdit etmenin ötesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin varlığına karşı da ciddi bir tehdit oluşturacağını” ileri sürüyor. CHP, İdlib politikasını Suriye tehdidini “bertaraf etmek” üzerine kuruyor.

2. CHP yönetimi, Rusya ve İran’a karşı mevzileniyor. CHP, Tahran Zirvesini “İdlib’te çatışmasızlığın sürdürülmesini güvence altına almadığı” gerekçesiyle eleştirmektedir. Karşı cephede görülen ülkeler, yalnız Suriye değil, doğal olarak aynı zamanda Rusya ve İran’dır.

3. CHP yönetimi, ABD’nin diplomatik misyonu gibi davranıyor. CHP, AKP Hükümetini ABD ile görüşmeleri Münbiç ve PYD/YPG bağlantılı sorunlarla sınırladığı için eleştiriyor, ABD ile kapsamlı ilişkileri savunuyor. Dahası Hükümetten, ABD ile Astana ve Soçi süreçleri ve son Tahran toplantısıyla ilgili bilgi paylaşmasını istiyor. Herhalde Ankara’daki ABD Büyükelçiliği de Türkiye hükümetinden aynı talepte bulunmuştur.

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ölmüş eşeğin etinden sucuk yapabilirler mi 29 Mart 2024 | 97 Okunma Avrupa milliyetçiliği yeniden dünya gündeminde 27 Mart 2024 | 216 Okunma Muhafazakârların milliyetçiliği 25 Mart 2024 | 463 Okunma Çarlık Rusyası’nın Of’tan kurtuluşu 23 Mart 2024 | 637 Okunma AK Parti’yi kemiren Ortaçağlı ve bölücü müttefikleri 22 Mart 2024 | 1.452 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar