Bakanlar Kurulu var mı sorusuna Nasrettin Hoca’nın yanıtı

Dün, 5 Haziran 2023 günlü sayısında Aydınlık, “Anayasada kabine yok” başlığıyla çok önemli bir sorunu kamuoyunun önüne getirdi. Değerli bilim insanlarımız Prof. Dr. Birgül Ayman Güler...

Dün, 5 Haziran 2023 günlü sayısında Aydınlık, “Anayasada kabine yok” başlığıyla çok önemli bir sorunu kamuoyunun önüne getirdi. Değerli bilim insanlarımız Prof. Dr. Birgül Ayman Güler ve Prof. Dr. Meltem Dikmen Caniklioğlu’nun konuya aydınlık getiren görüşleriyle birlikte bu satırların yazarına da yer verildi.

Açıklamamın başlarında, “Anayasada yürütme organının ismi Bakanlar Kuruludur” deniyor. Sonlarda ise, şu saptamada bulunuluyor:

“Ekonominin çok dar bir grubun eline geçmesi başka sonuç veremezdi. Böylece Türkiye’nin anayasa pratiğinden hükümet ve bakanlar kurulu kavramları kovuldu. Anayasada bakanlar kurulu yazıyor. Ama pratikte bakanlar kurulu sizlere ömür.

“Bu olay, 1980’de başlayan millî devletin tasfiyesi sürecinin en ciddî ifadesidir. Devletsizleşme de diyebiliriz. Devlet zaaf içindedir.

“Kamuoyu kabine üyelerinin adlarını konuşuyor? Oysa konuşulması gereken, Türk anayasal sisteminde hükümetin veya bakanlar kurulunun tasfiye edilmesidir; onun yerine kabine adı altında anayasa dışı bir kurumun yaratılmasıdır. Anayasada bakanlar kurulu yazıyor. Ama pratikte bakanlar kurulu sizlere ömür.”

Okuyucularımız haklı olarak aradılar ve konunun aydınlanmasını istediler. Soruluyor: Anayasa sistemimizde Bakanlar Kurulu var mı, yok mu? Anayasada Bakanlar Kurulu yazıyor mu, yoksa “sizlere ömür” mü?

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.629 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 240 Okunma Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum 08 Nisan 2024 | 160 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar