ABD Türkiye ekonomisini kurtarabilir mi

Şu soru günceldir: ABD’nin Türkiye ekonomisini kurtarma yeteneği var mıdır? “ABD kurtarır mı” sorusu başka. “ABD neyin karşılığı olarak kurtarır” sorusu da başka.


Asıl soru şu: ABD, sıcak para musluğunu açsa, Türkiye için kurtuluş olur mu? Musluğu ne kadar açabilir, dünya para trafiği ekonomi dışı güdülerle ne ölçüde yönlendirilebilir?
Bu soru, siyasal düzlemde, “ABD Türkiye için bir seçenek midir” sorusuyla aynı anlama geliyor.
ABD Türkiye için bir seçenek mi, yoksa tehdit mi? Bu soruya doğru yanıt veremeyenler Türkiye’yi artık yönetemez. “Bekâ” denen olay budur.

TÜRKİYE EKONOMİSİNİ ABD BATIRDI
Yanıtları hemen verelim:
ABD, Türkiye ekonomisini kurtaramaz, ancak batırabilir, batırmıştır. Borcu borçla çevirme dönemi son bulmuştur. Diyelim ABD marifetiyle dünya tefecilerinden bir miktar daha borç geldi. Böylece borç batağındaki ekonomi için en çok birkaç ay nefes alma olanağı bulunur. Bu nefesle, dar boğazdan çıkılmaz. ABD’de çözüm aramak, içine girilen çıkmazda bir adım daha ileri gitmektir. Her adım, çıkmazın içindeki adımdır. Çıkmazdan ilerleyerek değil, geri dönerek çıkılabilir.
Türkiye ekonomisi, ABD’nin dayattığı programla borç batağına saplandı. Borç batağında çırpınmak çözüm değildir.  

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.629 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 240 Okunma Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum 08 Nisan 2024 | 160 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar