İnsan Yapay Zekânın kölesi olabilir mi?

Günün sorusu şudur: Yapay Zekâlı Robotun kullanılması sayesinde üretimin gelişmesi, kapitalizmin sınırları içinde devam edebilir mi, yoksa kapitalizmin sınırlarını mı zorlayacaktır?ODAKTAKİ...

Günün sorusu şudur: Yapay Zekâlı Robotun kullanılması sayesinde üretimin gelişmesi, kapitalizmin sınırları içinde devam edebilir mi, yoksa kapitalizmin sınırlarını mı zorlayacaktır?
ODAKTAKİ SORUN: ÜRETİMİN GELİŞMESİ İLE TARİHSEL AŞAMALAR ARASINDAKİ İLİŞKİ
Önce tarih boyunca üretimin gelişmesi ile belli tarihsel aşamalar arasındaki ilişkiyi görmek zorundayız. Bu büyük hakikati Marx’tan önce keşfedeler oldu.
Marx ve Engels, artı değeri ve sınıf mücadelesini keşfetmediğini kendisi belirtir. Sınıf mücadelesini Marx’tan önce Thierry, Mignet ve Guizot gibi Sosyal-Liberal Fransız Tarihçileri ve artı değeri de Marx’tan önce Adam Smith ile Ricardo gibi İngiliz İktisatçıları keşfettiler. Kendisinin de belirttiği gibi, Marx’ın bilime katkısı, üretimin gelişmesi ile belli tarihsel aşamalar arasındaki bağı ortaya koymasıdır. Yine Marx, bilime katkı olarak, üretimdeki gelişmenin sınıfların varlığını sorgulayacağını da vurguladı, üretimin gelişmesi ile sınıfsız toplum arasındaki zorunlu bağa dikkat çekti. Bu konularda geniş bilgi için, Bilimsel Sosyalizm ve Bilim başlıklı kitabımıza bakılabilir (Özellikle s. 82 vd.)
Bizim bu Yapay Zekâlı Robot üzerine tartışmamız da işte bu üretimin gelişmesi ile belli tarihsel aşamalar arasındaki bağda düğümleniyor. Toplumsal-ekonomik kuruluşlar ya da mülkiyet ilişkileri olarak da adlandırabileceğimiz belli tarihsel aşamalar, teknolojide ve üretimdeki belli gelişmelere denk düşer.
Hiçbir güç, üretimin ihtiyaca yetecek kadar bol olduğu bir ekonomide, kapitalizmi de sosyalizmi de sürdüremez. Çünkü kapitalizm de sosyalizm de, malların ihtiyaca yetmediği, kıt olduğu toplumların sistemleridir.
Bolluk toplumu, kapitalizmin temelini ortadan kaldır...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 994 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 59 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 240 Okunma Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum 08 Nisan 2024 | 159 Okunma Kürt halkımızı kazanmada belirleyici olan 07 Nisan 2024 | 431 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar