Belki bir yoksula yorgan ederler Çul yanmasın Sefil Selimî yansın

Can kardeşim Selçuk Ülger, Sefil Selimî’nin “Çul yanmasın” diye kendisini ateşe attığı o olağanüstü şiirini yollamış.  Çulu kurtarmak için insanın kendisini yakması...

Can kardeşim Selçuk Ülger, Sefil Selimî’nin “Çul yanmasın” diye kendisini ateşe attığı o olağanüstü şiirini yollamış. 
Çulu kurtarmak için insanın kendisini yakması akıl dışı bir fedakârlık! Ama o çul belki bir yoksula yorgan edilecekse, durum değişiyor.
Yol erenlerinin kendisini topluma vermişliği işte bu kadar güzel anlatılır:
Dost zülfün boynumda urgan ederler
El vurur sinemi al kan ederler
Belki bir yoksula yorgan ederler
Çul yanmasın Sefil Selimî yansın
Sefil Selimî’nin bu şiirini ilk kez Nejat Birdoğan ağabeyimizden dinlemiştim. Toplantılarımızda yana yana okurdu ve hepimiz yana yana dinlerdik.
Nejat Ağabey, Çul Yanmasın şiirini bana kendi eliyle yazarak vermişti. Şiir, yedi dörtlüktü. Selçuk Ülger ise, internetten bulmuş, 10 dörtlükten oluşuyor. Üç dörtlük fazlası var. Ancak Selçuk arkadaşımın bulduğu şiirde, Sefil Selimî’nin “çul yanmasın” diye kendisini yaktığı o dörtlük farklı:
Halıya kilime nakış vurulur
Dokuyanlar emek verir yorulur
Gün gelir ki yar altına serilir
Çul yanmasın Sefil Selimi yansın
Sefil Selimî’yi 30 Aralık 2003 günü yitirdik. Şimdi ona soramayız ki, “yar altına serilecek” çul için mi yaktı kendisini, yoksa “yoksula yorgan olacak” çul için mi?
ÇUL YANMASIN NEJAT BİRDOĞAN YANSIN
Nejat Birdoğan Ağabeyin, bütün ozanlar gibi Sefil Selimî ile de güzel dostluğu vardı. “Çul yanmasın” şiirinin birkaç dizesine dokunduğunu söylemişti. Yoksa “Yoksula yorgan olacak çul yanmasın” diye kendisini yakan, Birdoğan Ağabey miydi?
Ş...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gündüz oruç tutuyor akşam kardeşimize saldırıyoruz 19 Mart 2024 | 268 Okunma Gündüz oruç tutuyor hava kararınca kardeşimize saldırıyoruz 18 Mart 2024 | 31 Okunma İznik Tacir çiftçisinin talebi: Rusya kapısı açık olsun 18 Mart 2024 | 151 Okunma 21. yüzyılda ön cephedeki sınıf mücadelesi 17 Mart 2024 | 112 Okunma Rabia Adevviye’den Derviş Ali’ye cehennem ateşini söndürenler 16 Mart 2024 | 622 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar