Amanullah Han’ın ve Maduro’nun gemisi

Bugün dünyaya bakıyoruz, saflar kalın çizgilerle belirginleşiyor. Neredeyse dünya ülkelerinin tamamı, ABD’ye karşı birleşiyor. ABD emperyalizmine karşı silahlı mücadelenin ön cephesinde Suriye...

Bugün dünyaya bakıyoruz, saflar kalın çizgilerle belirginleşiyor. Neredeyse dünya ülkelerinin tamamı, ABD’ye karşı birleşiyor.
ABD emperyalizmine karşı silahlı mücadelenin ön cephesinde Suriye, Türkiye, İran, Irak ve Rusya devletleri var. Bu devletler, ABD’nin güdümündeki terör örgütleriyle savaşıyorlar.
Ekonomik mücadele cephesinde Çin ve Almanya devletleri en önde gözüküyorlar.
Atlantik devletleri bölündü. ABD’nin eski müttefikleri olan Almanya, Fransa ve İngiltere eski patrona kafa tutuyorlar. NATO da bölündü.
Özeti: ABD emperyalizmine karşı Çin’den İngiltere’ye, Kanada’ya ve Venezula’ya kadar uzanan bir devletler cephesi oluştu. Türkiye’nin ABD’ye karşı dik duruşu, çok geniş bir destek gördü.
DEVLETLER ÖNE ÇIKTI
1974 yılında Mao, dünya durumunu şöyle özetlemişti: Devletler bağımsızlık, milletler kurtuluş, halklar devrim istiyor. Bu özet doğrulandı. Emperyalizme karşı mücadelede, devletler öne çıktı. Çünkü devlet, örgütlü güçtür. Ezilen Dünya ancak devletleşerek veya devletiyle direnebilir. Devletsiz halklar ayak altında kalırlar, sömürgedirler.
20. yüzyıla baktığımız zaman, bu gelişmenin köklerini görebiliyoruz.
ÇAĞIMIZIN KAMPLAŞMASI
Lenin ve Mustafa Kemal Paşa, emperyalizm döneminin kamplaşmasını belirlemişlerdi. Karşıda emperyalistler vardı, insanlık cephesinde ise Ezilen Milletler bulunuyordu. O Ezilenlerin önemli bir bölümü şimdi Gelişen Milletler oldu. Çin ve Hindistan gibi daha 70 yıl önce dünyanın en yoksul ülkeleri, bugün dünyada büy&uuml...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Gündüz oruç tutuyor akşam kardeşimize saldırıyoruz 19 Mart 2024 | 233 Okunma Gündüz oruç tutuyor hava kararınca kardeşimize saldırıyoruz 18 Mart 2024 | 31 Okunma İznik Tacir çiftçisinin talebi: Rusya kapısı açık olsun 18 Mart 2024 | 151 Okunma 21. yüzyılda ön cephedeki sınıf mücadelesi 17 Mart 2024 | 112 Okunma Rabia Adevviye’den Derviş Ali’ye cehennem ateşini söndürenler 16 Mart 2024 | 622 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar