‘Yeni Ekonomi Modeli’nin devletsizliği

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün AKP Hükümetinin Yeni Ekonomi Modelini açıkladı.OLACAK O KADAR Bakanı dinlerken, Levent Kırca’nın “Olacak O Kadar” programını izliyor duygusuna kapıldık. Evet...

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, dün AKP Hükümetinin Yeni Ekonomi Modelini açıkladı.
OLACAK O KADAR
Bakanı dinlerken, Levent Kırca’nın “Olacak O Kadar” programını izliyor duygusuna kapıldık. Evet, “disiplin ve kararlılık” gibi sözcükler bol bol tekrarlanıyordu, ancak bir devlet adamı ağırlığı görülmedi. Hem içerik, hem tavır olarak bir şirketin ceosu konuşuyordu. Bu saptama önemli. Çünkü Türkiye ekonomisi ancak devlet önderliğinde çözülecek ağır bir krizin içindedir. Türkiye bu süreçten ancak devlet otoritesiyle, millete güven veren devlet disipliniyle, milleti seferber eden devlet kararlılığıyla çıkabilir. Bakanı dinleyen özel sektör liderlerinin beklentisi de budur. 
Ne var ki, Yeni Ekonomik Modelin devleti yok, devletçiliği yok, dolayısıyla devlet disiplini ve kararlılığı gibi yetenekleri de bulunmuyor.
YENİ EKONOMİ MODELİNİN ESKİLİĞİ
Berat Albayrak’ın açıkladığı Yeni Ekonomik Model’de, yaşadığımız krizin dayattığı kimi yeniliklerin ipuçları var. Ancak modelin kendisi eskidir. Model, Turgut Özal’ın “Dünya Ekonomisiyle Bütünleşme” programından kurtulmuş değildir. Oysa neoliberal kafayla artık yeni olan hiçbir şey yapılamaz. Bu nedenle Modelin yalnız adı yenidir, kendisi eskidir.
Çıkmazda olan, hatta çökmüş oyan bir model, Türkiye’nin önüne yenidir diye konuyor.
Yalnız ekonomi değil, bu ekonominin patronu olan, aynı zamanda kölesi olan AKP yönetimi çıkmazdadır ve çöküşün eşiğindedir.
BURADAN DEVLETÇİLİKLE ÇIKARIZ 
Berat Albayrak, yeni bir ekonomik dönemin başında olduğumuzu belirtiyor. Cu...

YAZININ DEVAMI
ÇOK OKUNAN YAZARLAR
YAZARIN DİĞER YAZILARI
Filistin kazanırsa ‘Kürdistan’ kaybeder ‘Kürdistan’ kazanırsa Filistin kaybeder 19 Nisan 2024 | 1.629 Okunma Ey Açık ve Sinsi İran düşmanları! İkinci İsrail planının hizmetindesiniz! 16 Nisan 2024 | 997 Okunma Bayramlaşmak bugün millî devletimiz için kahramanlık görevlerine sarılmaktır 10 Nisan 2024 | 62 Okunma Yusuf Has Hacib’in dilinden sesleniş! Üryan geldik üryan gideriz 09 Nisan 2024 | 240 Okunma Ramazan’ın tanımladığı insan ve toplum 08 Nisan 2024 | 160 Okunma
TÜM YAZILARI
Yorumlar